Savjet Muslimana se uključio u raspravu o koncesijama u Mrkojevićima

Vlada Crne Gore
Ministarstvo kapitalnih investicija
Podgorica

Predmet: Dopis u vezi Javne rasprave Nacrta Plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2022. godinu

Poštovani,
U vezi Nacrt Plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2022. godinu Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore izražava najoštrije protivljenje realizaciji planiranih aktivnosti na području Mrkojevića i graničnih područja sa ovim dijelom barske opštine.

Obrazloženje

Mrkojevići zahvataju južni dio barske opštine i nalaze se na prostoru izmedju morske obale do planine Lisinj. To je prostor koji nosi sve karakteristike mediteranskog podneblja.
Posebno imajući u vidu činjenicu da ovaj kraj ,kojeg većinski čine stanovnici koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani , već decenijama razvojno stagnira iz nekog neobjašnjivog razloga, ili moguće objašnjivog, zbog čega dolazi do masovnog iseljavanja domicilnog stanovništva u inostranstvo trbuhom za kruhom gotovo nevjerovatno zvuči ideja da se na ovom prostoru i na dijelu koji se graniči u ulcinjskoj opštini sa Mrkojevićima u Nacrtu plana za davanje koncesija nadju čak tri kamenoloma od 18 koliko je planirano u cijeloj državi, jedan direktno u Mrkojevićima ( Vukići) i dva u graničnom dijelu (Krute i Velja Gorana2). Možda i to ne bi bilo čudno da na ovom prostoru već ne egzistiraju dva kamenoloma, deponija, vjetrenjače.
Ovo nas navodi na pomisao da neko namjerno hoće da devastira ovaj kraj i natjera i ono malo stanovnika što je ostalo da se iseli. Nećemo govoriti o posljedicama na ekologiju ovog kraja u slučaju otvaranja novih kamenoloma, jer je to sasvim jasno. U naselju Vukići , kamenolom je planiran na svega 100 metara od kuća i imanja koja se obradjuju i predstavljaju jedini izvor prihoda nekim mještanima.Drugi lokalitet „Velja Gorana 2“ predviđen je u blizini regionalnog puta Ulcinj – Ostros. Kao što ste sigurno upoznati, u samoj blizini ovog lokaliteta je već dodijeljena koncesija za kamenolom firmi „Trojan“ iz Bara.
Želja nam je da zapitamo zašto na ovom prostoru na kome su istorijski začeci Crne Gore ( Prapratna je u ovom kraju) nema inicijative za izgradnju eko sela, razvoj etno turizma, avanturističkih izleta poput onog vezanog za Medjurječki kanjon i sl. Zašto nema mogućnosti da se ulaže više u infrastrukturu , nego se očigledno ide na svjesno devastiranje ovog prostora.
Zašto se ne ulaže u poljoprivredu , jer ako se otvori još kamenoloma od i ovo malo poljoprivrede nema ništa. Zašto se ne ulaže u otvaranje aerodroma u Mrkojevičkom polju koji je bio planiran pedesetih godina nego se otvaraju kamenolomi, deponije , vjetrenjače. Zažto se ne ulaže u otvaranje novog kvalitetnog regionalnog puta u školstvo i sport u ovom kraju?
Potpuno smo svjesni da je namjera ovakvog čina da se sa ovog prostora isele stanovnici manjinskog Muslimanskog i Albanskog naroda i religijske zajednice islamske vjere.
Zbog svega ovoga oštro protestvujemo zbog otvaranja novih kamenoloma na području Mrkojevića i iskoristićemo sve demokratske kapacitete da do otvaranja istih ne dodje.
Zadržaćemo pravo da o ovome obavjestimo i medjunarodne institucije koje se bave pravima manjina , jer ovakvi sofisticirani pritisci samo dovode do novog iseljavanja i pogoršanja uslova života manjinskog Muslimanskog naroda u Mrkojevićima.

Podgorica , 19.01.2022.g.

Izvršni odbor Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram