Neadekvatan odnos Vlade Crne Gore i Ministarstva Kapitalnih investicija prema Mrkojevićima

U proteklom periodu bili smo svjedoci dešavanjima koja se odnose na davanje saglasnosti ovog ministarstva za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u Mrkojevićima koja nije naišla na dobar odziv kod mješana.

Umjesto, da Ministastvo uvaži zahvjeve velikog broja mještana i predmetnu lokaciju ukine, iz ovog resora su Nacrtom plana za davanje koncesija za detaljno geološko istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina za 2022. godinu u našoj Mjesnoj zajednici je planirali izgradnju još dva kamenoloma.
Uprkos obraćanjima Mjesne zajednice nadležnom ministarstvu, kako bi se preduzele mjere i radnje sa ciljem odustajanja od eksploatacije građevinsko- tehničkog kamena u Veljoj Gorani i na taj način zaštitilo zdravlje i život građana, nije bilo razumijevanja.
Kao odgovor na to imamo Nacrt plana eksploatacije kamena na dvije nove lokacije u Mrkojevićima.
Savjet mjesne zajednice se za pomoć se obratio Vladi Crne Gore i Zaštitniku ljudskih manjinskih prava. Upoznate su i Delegacija EU u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije u Crnoj Gori, od kojih je traženo akivno učešće i davanje doprinosa u cilju rješavanja problema koji direktno ugrožava živote mještana Mrkojevića.
Još jednom napominjemo da mještani Velje Gorane i Mrkojevića od prvih saznanja da se planira izgadnja kamenoloma iskazuju negodovanje. Eksploatacija kamena bi direktno ugrozila prirodu, zdravlje i živote mještana koji decenijama unazad žive od poljoprivrede i prodaje poljoprivrednih proizvoda.
Naglašavamo se prve kuće od lokacije kamenoloma u Veljoj Gorani nalaze na manje od 200 metara. Dikrektni negativni efekti, ogledaju se i u zagađenju pijaće vode koju mještani sakupljaju od kišnice, zagađenju zemljišta i poljoprivrednih obradivih površina od prašine i čestica koje bi nastajale eksploatacijom, stalnim potresima i podrhtavanjima tla, bukom koja bi onemogućila život mještanima i turistima.
Mjesna zajednica Mrkojevići se poslednjih godina razvija velikom brzinom. Dvije ključne grane daljeg razvoja se ogledaju u turizmu u priobalnom dijelu, seoskom turizmu i uzgajanju poljoprivrednih proizvoda.
Podršku daljem razvoju Mrkojevića predstavlja izgradnja putnog pravca Sv.Ivan- Kamenički most koja prolazi duž čitave mjesne zajednice, kao i projekat izgradnje sportske sale za koju je Opština Bar uplatila sredstva u iznosu od 150.000 eura.
Planovi Vlade Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija za davanje koncecija za eskploataciju kamena ima direktne negativne posledice za dalji razvoj Mrkojevića i Bara.
Smatramo, da akcenat treba staviti na razvoj potencijala koji će i mogu doprinijeti boljem životu mještana a koji se ogledaju u podršci za razvoj turizma i poljoprivrede a ne teških industrija.
S toga i ovim putem molimo sve nadležne istitucije, da uzmu aktivno učešće u rješavanju ovih problema a u cilju dobrobiti nekoliko hiljada mještana Mrkojevića a ne pojedinaca.
Mještani Mrkojevića, ni po koju cijenu neće dozvoliti da im se narušava životni ambijent i kvalitet života devastacijom prostora i životne sredine u kojoj decenijama žive, rade i stvaraju.

Savjet MZ Mrkojevići
Senad Arabelović
Predsjednik

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram