Novogodišnji „pokloni“ za Mrkojeviće

Na zalasku 2021.godine, tačnije 27.decembra, Ministarstvo kapitalnih investicija dalo je na javnu raspravu Nacrt plana davanja koncesija za detaljno geološko istraživanje i eksplataciju mineralnih sirovina za 2022.godinu.
Od 15 predviđenih lokaliteta i ležišta arhitektonsko i tehničkog kamena na teritoriji čitave Crne Gore, dva su, vjerovali ili ne, predviđena na prostoru Mrkojevića. Ovakvim „poklonima“ za Novu godinu u Mrkojevićima se niko nije nadao. Izgleda da se kontinuitet lošeg odnosa prema ovoj Mjesnoj zajednici mora nastaviti. A počeo je odavno, izgradnjom deponije „Možura“ na lokalitetu sa kojeg se pruža vjerovatno jedan od najljepših pogleda na more na čitavom našem primorju, izgradnjom vjetrenjača na brdu Možura, davanjem kocesije za kamenolom u Gorani, namjerom za izgradnju azila za pse (koji se našim naporima i srećom nije realizovao) i dr.koji u kontinuitetu otežavaju život njenih stanovnika. I sve to, ne pitajući i ne obavještavajući mještane, koji se razlogom pitaju da li se ovo možda radi namjerno , što smo skrivili? Na žalost, ulaganja u ovu mjesnu zajednicu proteklih godina su vrlo skromna. Naime,od većih najavljenih infrastrukturnih projekata po pitanju – izgradnje regionalnog puta i spotske sale nema još ništa.
Predoženi lokaliteti za kamenolom su neprihvatljivi iz više razloga. Negativni uticaj na životnu sredinu koji je neminovan,stvaranje buke, prašine, zagađivanje područja i saobraćajno opterećenje samo bi otežali život mještana, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.
S toga se se SDP Bara, snažno protivi planu davanje koncesije na ovim lokalitetima. Smatramo da nadležni treba da biraju lokalitete koji su udaljeniji od naseljenih mjesta, kako ne bi ugrožavali lokalno stanovništvo. Uz to, previđeni lokaliteti su bezvodna područja, pa mještani vodu obezbjeđuju i sakupljanjem kišnice i iz bistjerni, a što bi ovakvi radovi neminovno narušili. O ozbiljnosti samog plana govori i činjenica da je za lokalitet “Vukići” promašena i katastarska opština. Zato, ako smo ekološka država, treba vise da razmišljamo o ulaganju u proizvodnji ekološke hrane i razvoju ekološkog turizma, a ne da ovakvim planovima to onemugućavamo.
Pozivamo zato sve nadležne institucije, Opštinu Bar, nevladine organzacije i pojedince da jasno izraze neslaganje sa ovim planom, odnosno da do 21.janura dostave svoje primjedbe Ministarstvu kapitalnih investicija, kako bi zajedno spriječili štetu koja bi donošenjem ovakvog plana svakako bila nanijeta.

Omer Vukić
Sekretar OO SDP Bar i odbornik u SO Bar

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram