Opština Bar: Javne rasprave povodom više nacrta akata u MZ Mrkojevići u naredni četvrtak u 18.00h

Predsjednik Opštine Bar utvrdio je Nacrt Odluke o budžetu opštine za 2024. godinu, koji je stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Shodno Nacrtu Odluke, Budžet za 2024. godinu je rekordan i iznosi čak 45.060.000 eura , što znači da je uvećan za 42% u odnosu na onaj iz 2023. godine, koji je takođe imao uvećanje od 35% u odnosu na 2022, što implicira da Opština Bar u posljednje dvije godine bilježi rast Budžeta za gotovo 100%. Time se potvrđuje politika dobrog upravljanja gradom i finansijama.

Budžetom za 2024. godinu kapitalni izdaci su planirani u iznosu od 25.100.000 eura ili 56% ukupnog budžeta, a isti su u odnosu na plan za prethodnu godinu uvećani za 54%. Ovim lokalna uprava nastavlja dobru praksu ulaganja u razvoj grada i najvažnije infrastrukturne projekte kreirajući novo, savremeno lice Bara.  Izdaci za lokalnu infrastrukturu projektovani su na iznos od 17.200.000 eura i učestvuju sa 68,39% u ukupnom budžetu, a obuhvataju  izdatke za izgradnju putne mreže, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije kao i izradu projektno – tehničke dokumentacije. U okviru tog iznosa, 1.7 miliona eura je opredijeljeno za izgradnju kanalizacije, za vodsnabdijevanje 500.000 eura, a isti iznos je opredijeljen i za rasvjetu i elektrosnabdijevanje.

Pored toga, skoro 1.5 miliona eura je opredijeljeno za investiciono održavanje koje podrazumijeva održavanje lokalne putne mreže, održavanje i regulaciju vodotokova proporcionalno na prostorima svih mjesnih zajednica.

Značajno su uvećana i sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede, kao i za sprovođenje socijalnih programa koje Opština Bar, kao prva lokalna uprava u državi, već uspješno implementira kroz finansiranje  učeničke populacije, pomaganje vantjelesne oplodnje i zasnivanje novih porodica.

Planirana sredstva za podršku preduzetnicima i preduzetnicama iznose 500.000 eura,  agrobudžet je definisan na iznos od 200.000 eura, dok je zanatlijama namijenjeno 30.000 što je za 35% više u odnosu na prethodnu godinu.  Za potrebe sprovođenja aktivnosti u cilju eliminisanja socijalnih nejednakosti u društvu, Budžetom za 2024. godinu planirana sredstva povećana su za 27% u odnosu na prethodnu godinu i iznose nešto više od 170.000 eura, dok su izdaci za medicinski potpomognutu oplodnju definisani na iznos od 40.000e. Time se još jednom potvrđuje posvećenost lokalne uprave smanjenju siromaštva, većoj inkluziji ranjivih grupa i osnaživanju porodice.

Planirani transferi obrazovanju projektovani su na 420.000 eura, kao izdaci za poboljšanje uslova u školama, prevoz učenika i nagrade, uz predviđenih 100.000 eura za stipendiranje najuspješnijih studenata.  Nastavljajući praksu ulaganja u razvoj sporta, sredstva za ovu namjenu planirana  su u iznosu do 1.450.000 eura, što je čak 45% više u odnosu na 2023.g.  Osim toga, Opština Bar će nastaviti da ulaže i u razvoj kulture i organizaciju manifestacija, kao elemenata koji predstavljaju neodvojivi dio imidža grada i doprinose značajnoj njegovoj turističkoj promociji, a za šta je nacrtom budžeta opredijeljeno 740.000 eura ili 47% više u odnosu na prethodnu godinu.

Značajno je napomenuti da je već u ovom trenutku lokalna uprava višestruko premašila projektovane prihode Budžeta za tekuću godinu, što govori o kvalitetnom radu službi i organa, ali i opravdava projekcije budžeta za 2024. godinu.

Pored Nacrta Odluke o budžetu za 2024. godinu, na javnu raspravu su stavljeni i Nacrt Programa uređenja prostora opštine Bar za 2024, Nacrt Odluke o boravišnoj taksi, kao i Nacrt Odluke o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine.

U skladu sa mehanizmima i oblicima učešća građana u postupku javne rasprave u navedenom periodu Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Bar organizovaće javne rasprave po utvrđenom rasporedu koji je dostupan na sajtu Opštine.

Uvid u Nacrte akata zainteresovani građani mogu izvršiti u prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija, prostorijama nadležnih Sekretarijata, kao i na sajtu www.bar.me.

Sve primjedbe, predlozi i sugestije na nacrte akata mogu se dostaviti Sekretarijatu za finansije u segmentu koji se tiče tekućeg budžeta i Nacrta Odluke o boravišnoj taksi, zatim  Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije  za projekcije u dijelu kapitalnog budžeta, te  Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj za Nacrt Odluke o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine neposredno na šalteru Građanskog biroa Opštine Bar, putem pošte na adresu ul. Bulevar Revolucije br. 1 ili  putem e-mail-a: javne.rasprave@bar.me, zaključno sa 22.11.2023. godine

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram