Značaj Zelene agende u procesu EU integracija i pitanje mladih

Autor: Edin Koljenović, Šef međuvladine organizacije Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori

Ovaj autorski tekst urađen je u okviru projekta pod nazivom „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“ podržanog od strane Opštine Bar, a koji sprovodi NVU “Jadranski horizonti”. Cilj projekta je podizanje svijesti i znanja o važnosti Evropske integracije Crne Gore.

Proces evropskih integracija bio je jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih događaja 20. vijeka. Ono što je počelo kao sredstvo za osiguranje mira i prosperiteta na ratom razorenom kontinentu, evoluiralo je u složenu mrežu saradnje, zajedničkih vrijenosti i zajedničkih ciljeva. U srcu ove integracije leži Zelena agenda, inicijativa koja naglašava održivost, ekološku odgovornost i klimatske akcije. U ovom članku ćemo istražiti značaj Zelene agende u procesu evropskih integracija.

Rješavanje transnacionalnih izazova
Jedan od primarnih razloga za nastanak Evropske unije (EU) bio je suočavanje sa transnacionalnim izazovima protiv kojih pojedinačne nacije nisu mogle efikasno da se bore same. Klimatske promene, gubitak biodiverziteta i degradacija životne sredine su suštinski primjeri takvih izazova. Zelena agenda prepoznaje da problemi životne sredine prevazilaze nacionalne granice i zahtijevaju kolektivne napore da se pronađu rješenja.

Stavljajući održivost u prvi plan svojih politika, EU je preduzela značajne korake ka ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirodnih ekosistema i njegovanju cirkularne ekonomije. Ove akcije ne samo da doprinose životnoj sredini, već i doprinose širem procesu evropskih integracija pokazujući opipljive prednosti saradnje među državama članicama.

Ujedinjeni glas na globalnoj sceni
Posvećenost EU Zelenoj agendi pozicionirala je kao globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promjena. On igra ključnu ulogu u međunarodnim klimatskim pregovorima i bio je ključan u oblikovanju globalnih sporazuma kao što je Pariski sporazum. Ovo vođstvo ne samo da poboljšava globalni položaj EU, već i jača glas njenih država članica na međunarodnoj sceni.
Ujedinjeni evropski front u pitanjima životne sredine osigurava da kontinent govori jednim glasom, pojačavajući svoj uticaj u zalaganju za ambiciozne klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja. Zelena agenda tako postaje ujedinjujuća snaga u procesu evropskih integracija, jačajući ideju da kolektivna akcija može dati značajnije rezultate.

Ekonomski prosperitet i inovacije
Suprotno pogrešnom shvatanju da ekološka odgovornost ometa ekonomski rast, Zelena agenda pokazuje da održivost i ekonomski prosperitet mogu ići ruku pod ruku. EU je prihvatila prelazak na zelenu ekonomiju, promovišući ulaganja u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i održivu poljoprivredu. Ove investicije ne samo da stvaraju radna mjesta već i stimulišu inovacije i konkurentnost, podstičući ekonomski rast širom kontinenta.

Štaviše, posvećenost EU smanjenju svog ugljičnog otiska dovela je do razvoja najsavremenijih tehnologija i zelenih industrija. Ovo ne samo da koristi EU interno, već i pozicionira evropske kompanije kao globalne lidere u održivim tehnologijama i rješenjima.

Socijalna kohezija i blagostanje
Zelena agenda se ne odnosi samo na zaštitu životne sredine; takođe daje prioritet dobrobiti evropskih građana. Politike koje imaju za cilj smanjenje zagađenja vazduha, poboljšanje pristupa čistoj vodi i obezbjeđivanje zdrave i održive snadbijevanje hranom imaju direktne pozitivne uticaje na javno zdravlje i kvalitet života.

Promovišući socijalnu pravdu i inkluzivnost, Zelena agenda doprinosi socijalnoj koheziji evropskih društava, što je suštinski element uspešne integracije. Osigurava da se koristi od zelenije Evrope ravnopravno raspodeljuju i da niko ne bude zaostavljen u tranziciji ka održivijoj budućnosti.

Zelena agenda je- budućnost

Zelena agenda je više od politike zaštite životne sredine; to je kamen temeljac procesa evropskih integracija. On se bavi transnacionalnim izazovima, jača globalni uticaj EU, podstiče ekonomski prosperitet i inovacije i promoviše društveno blagostanje i koheziju. Čineći to, ne samo da doprinosi održivoj budućnosti, već i jača osnovne principe na kojima je Evropska unija zasnovana – jedinstvo, saradnja i zajedničke vrijednosti. Kako se svijet suočava sa izazovima životne sredine bez presedana, Zelena agenda predstavlja sjajan primjer kako kolektivno djelovanje i integracija mogu dovesti do svijetlije, zelenije budućnosti za sve Evropljane i svijet izvan Evrope.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram