Njemački doseljenici žele da pomognu OŠ“Mrkojevići”

Autor: Radomir Petrić

Foto: Feral.bar

Priča o njemačkoj, sada se već slobodno može reći i koloniji u Baru, odnosno u Mrkojevićima, dobila je ove sedmice novi zamah.

Delegacija roditelja malih Njemaca koji pohađaju Osnovnu školu “Mrkojevići” u Pečuricama, posjetila je upravu ove uzorne obrazovne ustanove i ponudila pomoć, kako materijalnu, tako i u vidu svog rada u školi.

-Imali smo volju da vratimo malo školi za ono što ona daje našoj djeci koja je pohađaju.

Spremni smo da pomognemo i finansijski, ali i svojim rukama, odnosno vještinama i znanjem,  jer su neki od nas  majstori- stolari, građevinci, IT stručnjaci…-kažu za Feral.bar Kristijan Turof  iz Augsburga, Bobi Fišer iz Triera i Patrik Kavalaro iz Frajburga.

Njih trojica, sa svojim “prethodnikom”  u Baru Mišaelom Baderom i Harisom Osmanovićem, bivšim učenikom ove škole koji sada studira njemački jezik, u razgovoru sa direktorom škole Osmanom Grgurevićem predstavili su svoje kapacitete i mogućnosti.

Tom prilikom, kao izvjesna početna tačka  saradnje markirana je predstojeća rekonstrukcija objekta u kojem je škola osnovana 1885, a u kojem su sada školska biblioteka sa 10.000 knjiga i improvizovana fiskulturna učionica.

Namjera uprave škole je da u trećoj prostoriji ovog objekta, koji sada služi kao ostava, napravi čitaonicu, štio su Njemci odmah podržali, iskazavši spremnost da učestvuju u izradi mobilijara.

Prije opremanja čitaonice, neophodna je zamjena dotrajalih prozorskih okvira, za što je takođe iskazana spremnost roditelja za učešćem.

-Ovo je bio inicijalni sastanak sa predstavnicima roditelja djece iz Njemačke, u srdačnom razgovoru sam ih upoznao sa radom škole, uslovima za rad i mogućnostima njihovog unaprjeđenja.

Oni su izrazili spremnost da se uključe i da budu podrška radu škole, kako materijalno, tako i u svakom drugom pogledu u kome su stručni.

Inače, u našoj školi koja broji 349 učenika, njih 45 ima strano državljanstvo, od čega je 24 sa njemačkog govornog područja, odnosno 22 iz Savezne Republike Njemačke i dvoje iz Švajcarske-kazao je za Feral.bar Grgurević nakon susreta sa Njemcima.

-Moja djeca su u ovu školu upisana u septembru, bio je malo težak početak prva dva mjeseca, ali, sada, već su stekli prijatelje, lijepo se druže sa djecom iz Crne Gore, i sve j emnogo bolje-kazao je Kavalaro za Feral.bar

Inače, sva trojica Njemaca imali su samo riječi hvale za prijem u novoj sredini, uključujući i doček djece u školi, a izrekli su niz komplimenata na račun prirodnih ljepota Crne Gore.

Kavalaro  ima IT firmu u Njemačkoj kojom sada gazduje u remote modu, Fišer je otvorio građevinsku firmu u Baru, a Turof u šali kaže da je toliko mnogo radio u Njemčkoj da će sada u Crnoj Gori da napravi malu pauzu.

 

 Ističući da u svakom razredu škole ima makar jedan učenik koji je doselio iz Njemačke, Grgurević je dodao da je na početku školske godine jezička barijera u ovoj grupi đaka bila izražena, ali, sada je situacija na tom polju mnogo bolja.

– Djeca kroz igru sa svojim vršnjacima lakše savladavaju sve, pa i jezik, pri čemu im pomažu savremena sredstva komunikacije , koja im prevode nastavne sadržaje na maternji jezik.

Sve naše odjeljenjske starješine dnevno komuniciraju sa roditeljima ove djece, i mogu vam reći da su oni zadovoljni kako uslovima rada u školi, tako i ophođenjem nastavnika i vršnjaka, jer im je bitna podrška škole  u adaptaciji na novu sredinu i na novi život.

Ovi đaci takođe imaju dva časa nedjeljno dopunske nastave koja im pomaže da lakše nauče naš jezik-zaključio je Grgurević.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram