Geoportal Opštine Bar, novi servis za građane- Raičević: Cilj nam je najmodernija administracija i Bar kao “smart city”

Opština Bar predstavila je juče novi servis za građane Geoportal Opštine Bar, inovativnu aplikaciju koja je skup različitih servisa Opštine a koja će olakšati građanima u jednostavnom, brzom i lakom pristupu svim važnim podacima ali i lokalnoj upravi u svakodnevnom radu.

Video, predsjednik Opštine Dušan Raičević

Geoportal kroz interaktivnu web mapu prikazuje širok spektar servisa lokalne uprave i omogućava uvid u katastarske parcele, status objekata i njihove legalizacije, obuhvat planskih dokumenata ali i namjenu zemljišta te poreska zaduženja. Portal isto tako omogućava uvid u znamenitosti i važne lokacije u gradu u oblastu turizma, kulture, sporta a dostupan je i 3D pregled grada i Starog Bara sa tvrđavom što je posebna turistička atrakcija. Osim toga, mapa prikazuje i neke opšte i korisne podatke kao što su mreža putne infrastrukture sa tačnim nazivima ulica, kanalizacione i vodovodne mreže i druge važne komunalne infrastrukturne objekte što će olakšati građanima ali i potencijalnim investitorima da upoznaju razvojne potencijale grada.

 Predsjednik Raičević poručio je da su godine epidemije pokazale da moramo da se prilagodimo novom načinu rada, prihvatimo tehnološka dostignuća i dodatno modernizujemo i unaprijedimo servise lokalnih uprava kako bi bili pristupačniji građanima. “Ovo je samo jedna od komponentni na kojima ćemo raditi sa ciljem da transparentan rad Opštine Bar podignemo na još veći nivo, a ovaj geoportal biće jasan pokazatelj u kojem pravcu ćemo se kretati. Cilj nam je da Opština Bar bude prepoznata kao jedna od najmodernijih administracija u Crnoj Gori ali i da se pozicioniramo na mapi gradova koji razvijaju status “smart city” odnosno pametnog grada.”

 Profesor dr Miro Govedarica koji je radio na kreiranju geoportala poručio je da je softversko rješenje prilagođeno svim kategorijama uređaja te da je jednostavan za pristup i korištenje. On je kazao da će portal u narednom periodu biti otvoren za sugestije i primjedbe građana koji će na taj način unaprijediti rad portala i prilagoditi ga sopstvenim potrebama. “Ovo je sistem koji će da objedini sve podatke prostornog tipa koji su važni za lokalnu samoupravu, na način da olakša svakodnevni rad i život administraciji i građanima. Sistem će stalno prikupljati nove podatke i biće aktuelan i upotrebljiv ne samo na nivou smart city već i svojevsrni digitalni blizanac lokalne administracije što će približiti upravu građanima”, kazao je Govedarica koji je prezentovao kompletnu aplikaciju i njen rad po segmentima.

Novi Geoportal Opštine Bar dostupan je od danas na web adresi geoportal.bar.me pa građani već mogu koristiti sve njegove usluge i olakšati sebi svakodnevno funkcionisanje, bez administrativnih barijera koje uspješno otklanjamo.

  

Opština Bar

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram