Borba Edine Osmanović rezultirala inicijativom SO Bar

SO Bar sazvala je 02.02.2022. godine sjednicu zbog nezadovoljstva građana u vezi sa planirananom eksploatacijom kamena u Mrkojevićima i Čanju. Jedan od ključnih razloga koji je doprinio zakazivanju ove sjednice jeste građanski aktivizam, entuzijazam i borba Edine Osmanović, koja već duže vrijeme ulaže sve svoje napore da se na legitiman i pravno valjan način spriječi izgradnja kamenoloma u Veljoj Gorani.

Edina Osmanović je magistrant ekonomije i ima 24 godine. Živjela je i školovala se u Podgorici, SAD i Španiji, a uvijek se, kako kaže, rado vraća u Velju Goranu, jer je to njen dom. No, ako bude izgrađen kamenolom, to više neće biti tako. Ona je imala priliku da govori na sjednici SO Bar u ime mještana Velje Gorane, te da iznese sve ono što muči mještane vezano za koncesiju i planiranu eksploataciju kamena u njihovom mjestu, kao i da ukaže na to da se glas građana mora čuti i da moraju svi zajedno djelovati protiv nečeg što je rđavo i zlo. Na sjednici je posebno naglasila da je taj kamenolom blizu njihovih kuća i da niko od mještana o tom planu nije bio obaviješten.

„Od momenta kada smo saznali da će nam kamenolom biti maltene pred kućama mi smo počeli da pozivamo nadležne institucije i da se obraćamo javnosti u nadi da će nam neko reći šta se zapravo dešava“, pojasnila je Osmanović. Pozvala je sve građane, ekološke organizacije i političke partije da bez politikanstva pomognu mještanima u njihovoj borbi za očuvanje životne sredine i prava na dostojan život. U svom govoru istakla je razočarenje postupkom predstavnika građanskog pokreta URA, koji su u početku podržali inicijativu mještana Velje Gorane, a kasnije iz njoj neobjašnjivih razloga zaćutali i odustali od iste, iako se od organizacije koja za sebe proklamuje da je ekološka to najmanje očekivalo.

Kompletno izlaganje Edine Osmanović – VIDEO

Diskusija je trajala nekoliko sati, nakon čega su odbornici jednoglasno usvojili zaključke koji će biti upućeni nadležnim državnim organima, a u njima se navodi sljedeće:

1. Daje se INICIJATIVA NADLEŽNIM DRŽAVNIM ORGANIMA U CILJU PREUZIMANJA ODGOVARAJUĆIH MJERA, odnosno, preispitivanja cjelokupne dokumentacije i postupka zaključivanja koncesionih ugovora (za nove eksploatacije mineralnih sirovina) i eventualno razmotri mogućnost njihovog raskidanja.

2. SO Bar zauzima negativan stav prema davanju novih koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji Opštine Bar.

3. Preispitati dokumentaciju o ispunjenosti uslova i dostaviti informacije povodom svih postojećih ugovora o eksploataciji mineralnih sirovina na području Opštine Bar.

Na kraju Edina Osmanović je izrazila žaljenje što ova sjednica nije održana godinu dana ranije, kada je i trebalo, ali nikad nije kasno za ono što je ispravno. “Neki su rekli da smo izgubili, da je sve gotovo, evo dokaz da nijesmo, i da ima nade i da ćemo uspjeti u našoj namjeri!”

Na kraju svog izlaganja, zahvalila se svima na podršci.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

One thought on “Borba Edine Osmanović rezultirala inicijativom SO Bar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram