Reagovanje TROJAN D.O.O. na izvještaj: Miran protest mještana Velje Gorane protiv izgradnje kamenoloma

Privredno društvo Trojan d.o.o. Bar uznemireno je i šokirano jučerašnjim ponašanjem najvećih zvaničnika Opštine Bar, u liku njenog Predsjednika gospodina Dušana Raičevića. Gospodin Raičević je juče, neovlašćeno ulazeći u zaštićeno područje eksploatacionog polja, na lokalitetu Velja Gorana u Mrkojevićima, javno iznio poruku kako će uraditi sve da ne dođe do poštovanja zakona ove države. Pri tom je ulaskom u ovo područje pričinjena i materijalna šteta o čemu su upoznati nadležni organi.

Radi javnosti, firma Trojan d.o.o. Bar je kompanija koja preko 35 godina posluje bez mrlje ili afere, nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika i zapošljava više od 30 radnika, kojima redovno izmiruje sve obaveze.

Naša firma je dana 4.11.2020. godine sa Vladom Crne Gore tj. resornim ministarstvom, zaključila Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Velja Gorana“. Potpisivanju Ugovora o koncesiji prethodio je višegodišnji postupak u kojem su, država Crna Gora, Opština Bar i kompanija Trojan d.o.o. ispoštovali apsolutno svu zakonsku proceduru i propisane uslove. Na ovaj način, potpuno zakonito, stekli smo svojstvo koncesionara za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena shodno zaključenom Ugovoru. Ono što bismo napomenuli jeste da je ovaj projekat dobio sve moguće dozvole od nadležnih organa koje procjenjuju uticaj na životnu sredinu, a u tu svrhu odrađeno je mnogo više ispitivanja i analiza nego u bilo kojem dosadašnjem slučaju.

Međutim, već duže vrijeme, Opština Bar, preko svojih predstavnika, opstruira realizaciju ovog ugovora, iz njima znanih razloga i interesa. Kulminacija opstrukcija i apsurda desila se juče, kada je Predsjednik Opštine Bar u pratnji nekoliko, nažalost izmanipulisanih mještana, neovlašćeno posjetio koncesiono polje i poslao političke poruke mještanima u susret predstojećim lokalnim izborima. Trojan d.o.o. Bar se nikada nije bavio, niti će se baviti politikom, ali ovakvo postupanje gospodina Raičevića je klasično miješanje politike u poslovanje jednog privrednog subjekta, ali i poigravanje sa mještanima, zarad političkog i drugog interesa.

Zbog toga pitamo gospodina Raičevića, kada je radio u interesu svojih građana? Onda kada je aktivno doprinosio projektu valorizacije lokaliteta Velja Gorana (kada se nije znalo da li će naša kompanija dobiti ovaj posao) ili juče na političkom performansu sa mještanima?

Mještani Velje Gorane, Mrkojevića i cijelog Bara trebaju prije svega da pitaju gospodina Raičevića zašto  je on svojim činjenjem i potpisima aktivno podržavao ovaj projekat, u fazi dok se još nije mogao znati ko će biti koncesionar, u periodu od 2016.g. do 2020.g. na svim javnim raspravama, da bi Opština Bar  našoj kompaniji dana 2. decembra 2020. godine izdala Urbanističko tehničke uslove br: 07-014/20-627 na osnovu kojih smo i formalno dobili dozvolu za izvođenje radova, shodno Ugovoru o koncesiji.

Da nije bilo gore navedenih radnji koje je preduzimala Opština Bar i gospodin Dušan Raičević, naša kompanija nikada ne bi bila u prilici da učestvuje na javnom pozivu, i kasnije dobije predmetnu koncesiju. Na svemu što je radio u skladu sa zakonom gospodin Raičević ima našu podršku i zahvalnost. Da li je sve što je radio zapravo bilo usmjereno na nekog drugog „poželjnog“ koncesionara, ostaje otvoreno pitanje, kako za javnost tako i za državne organe. Ali, uporno upiranje prsta gospodina Raičevića samo na ovu lokaciju, zanemarujući brojne druge koncesionare na prostoru Opštine Bar, koji nesmetano rade bez upola dokumentacije koju mi posjedujemo, ukazuje na selektivnost u postupanju zarad, najvjerovatnije, njegovih ličnih interesa.

Otvoreno pitamo mještane, da li im je gospodin Raičević prenio informaciju da je naša kompanija, iako nema obavezu, ponudila  da unaprijed plati godišnju koncesionu naknadu u iznosu od 182.000 EUR kako bi se taj novac uložio u Mrkojeviće?

Da li je gospodin Raičević prenio informaciju mještanima da smo predložili da se kompletan iznos koncesione naknade u narednom periodu opredijeli za izgradnju vodovoda u ovom kraju, koji nije riješen i pored brojnih obećanja?

Da li je gospodin Raičević prenio informaciju da je naša kompanija zainteresovana da aktivno učestvuje u društveno odgovornim projektima koji se tiču mještana ovog područja bez bilo kakve naknade ili interesa?

Na kraju pitamo javnost, da li bilo koji predsjednik opštine smije izlaziti iz svojih ovlašćenja i praviti performanse na području i u blizini koncesionog polja, čime direktno ugrožava poslovanje zakonitog koncesionara i prijeti da uzrokuje štetu koja se mjeri desetinama miliona eura, a što bi na kraju platili građani, a ne gospodin Raičević.

Želimo da napomenemo kako kompanija Trojan d.o.o. Bar ima maksimalnu podršku resornog Ministarstva kapitalnih investicija. Ovu podršku smo jedino mogli zaslužiti našim profesionalnim radom kao i strogim držanjem i poslovanjem u skladu sa zakonom.

Na kraju, Trojan d.o.o. Bar obavještava javnost da posljednjih nekoliko nedjelja trpimo neviđeni pritisak od komunalnih službi Opštine Bar, koje su svakodnevno izlazili na teren, tražeći bilo kakvu nepravilnost u postupanju naše kompanije. Iako je očigledni nalogodavac ovih opstrukcija gospodin Raičević, u neskrivenoj želji da još jednom obmane lokalno stanovništvo pred predstojeće izbore, u postupanju naše kompanije nije, niti je moglo biti, pronađena niti jedna nepravilnost, na šta smo ponosni.

Kompanija Trojan d.o.o. Bar se raduje skorom sastanku sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija, mještanima Mrkojevića i gospodinom Raičevićem, gdje ćemo konačno biti u prilici da saznamo koji gospodin Raičević je govorio istinu i postupao u skladu sa zakonom.

 

 

Bar, 24.12.2021.godine                                                                       

                                                                                                                                      TROJAN D.O.O.

 

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *