Reagovanje Raičevića: Ispraznim prijetnjama ne možete protiv sugrađana

Povodom saopštenja za javnost d.o.o. „Trojan“ Bar u vezi protesta koji je održan u mjestu Velja Gorana zbog planiranog otvaranja kamenoloma, koristim ovu priliku da još jednom i ovim putem izrazim zabrinutost zbog ovog projekta koji će u velikoj mjeri ugroziti živote stanovnika ovog područja. Svoju zabrinutost sam iskazao ne samo sada kada sam posjetio i dao podršku mještanima Gorane već i mnogo ranije kada sam se u nekoliko navrata obraćao nadležnim organima na državnom nivou. Podsjetiću, to sam radio onda kada je Vladu Crne Gore činila partija kojoj pripadam, a istim takvim načinom sam to radio i onda kada je došlo do promjene vlasti, uvjeren da je moguće ovo pitanje riješiti na razuman način i u interesu mještana, upravo onako kako se to radi sa drugim koncesijama koje se svakodevno obustavljaju širom Crne Gore.

Ovo ne doživljavam kao političko pitanje već isključivo kao pitanje života na ovom području, vrijednih domaćina koji svojim radom obezbjeđuju egzistenciju svojim porodicama.

Kako sam u srijedu i rekao među okupljenim mještanima Gorane, ispred ugledne barske kompanije d.o.o. „Trojan“ Bar, u nepotpisanom saopštenju iznijeto je niz netačnih informacija koji imaju za cilj moju ličnu i političku diskreditaciju, kao i institucije kojom rukovodim, te sam iz tog razloga prinuđen da odgovorim na iste, prosto začuđen što jedna ugledna kompanija toliko puta pominje predstojeće lokalne izbore i time sama postaje dio političke scene.

Prvenstveno, prilikom posjete mojim sugrađanima nisam na bilo koji način ulazio u ekspolataciono područje koje je u državnom vlasništvu, već je okupljanje održano na privatnom posjedu mještana koje se nalazi na 50 metara od eksploatacionog područja, upravo onog kojeg godinama nepristojnim ponudama bezuspješno pokušavate da otkupite, otimajući im time đedovinu i ostavljajući buduće generacije bez perspektive.

Plan davanja kocesija za detaljna geološka istraživanja i ekspolataciju mineralnih sirovina donosi Vlada Crne Gore, isto kao što i Ugovor o koncesiji zaključuje Vlada Crne Gore što je i u ovom slučaju urađeno 4.11.2020. godine, bez mogućnosti odlučivanja lokalnih uprava. Ostaju nejasni pokušaji pripisivanja odgovornosti lokalnoj upravi uz salvu pristrasnih i političkih poruka i insinuacija kojima odiše saopštenje firme Trojan.

Apsolutna je neistina da sam na bilo koji način aktivno doprinosio realizaciji ovog projekta, već sam od prvog dana kada sam dobio obraćanje mještana inicirao kod resornog Ministarstva izmještanje ekspolatacionog područja. Upravo ta inicijativa rezultirala je zahtjevom za hitno zakazivanje sastanka od strane predstavnika firme d.o.o. „Trojan“ Bar i njegovih pravnih zastupnika koji se održao u mom kabinetu dana 23.09.2020. godine (ovo je ujedno bio i jedini sastanak) na kojem sam im saopštio da  su zahtjevi mještana opravdani i da je moj isključivi posao da štitim interese građana, te da sam spreman da ponesem punu odgovornost za iskazani stav Opštine Bar da navedena lokacija nije adekvatna za izgradnju kamenoloma.

Zbog takvog stava koji sam iznio, izvršni direktor d.o.o. „Trojan“ Bar u prisustvu advokata, zaprijetio mi je krivičnom prijavom zbog činjenice da moj stav ugrožava njihove poslovne interese.

Ovim putem poručujem da, ukoliko smatraju da u mom postupanju u kojem branim interese svojih sugrađana ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, ne čekaju, već da pokrenu istu u što skorijem roku, jer se ne plašim ispraznih prijetnji uvjeren da štitim interese i živote građana.

Vaše poštovanje prema mještanima, predsjedniku Savjeta Mjesne zajednice, odbornicima lokalnog parlamenta pokazali ste time nazivajući ih „izmanipulisanima“. Drago mi je da sam toga dana bio dio upravo te grupe koja zajednički štiti najveće interese, ljudske živote i slobodu.

 

Predsjednik Opštine Bar

Dušan Raičević

 

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.