Put kroz Mrkojeviće, Opština Bar: Čekaju se Uprava za saobraćaj i Uprava za katastar, nije do nas

Povodom odgovora koje je Ministarstvo kapitalnih investicija uputilo Savjetu Muslimana Crne Gore a koje je objavljeno u sredstvima javnog informisanja, dana 05.11.2021., radi ispravnog informisanja javnosti, dostavljamo sljedeće saopštenje.
 
Rekonstrukcija regionalnog putnog pravca R29 tunel Ćafe-Kamenički most-Krute, jedan je od najznačajnijih prioriteta Opštine Bar, što smo u kontinuitetu isticali u prethodnom periodu i u tom cilju preduzeli sve neophodne korake da otpočinjanju realizacije ovog važnog projekta.
Shodno potpisanom Sporazumu o sufinansiranju sa Opštinama Bar i Ulcinj iz 2020. godine, Uprava za saobraćaj obavezala se da će u budžetu za 2021. godinu obezbijediti sredstva za otpočinjanje rekonstrukcije ovoga puta. Međutim, ova sredstva nijesu obezbijeđena u Budžetu države za tekuću godinu niti je relizacija ovog projketa planirana u ovoj godini.
 
Opština Bar ispunila je svoje obaveze predviđene Sporazumom, te je u lokalnom Budžetu za 2021. godinu opredijelila sredstva za eksproprijaciju u iznosu od 400.000 eura, iako se u konkretnom slučaju radi o putnom pravcu koji ima regionalni a ne lokalni status. Ipak, prepoznali smo značaj ovog projekta i nastojali da ubrzamo procese i damo svoj doprinos.
Preduzeli smo konkretne korake ka rješavanju imovinsko pravnih odnosa na ovoj dionici. Elaborat o parcelaciji je upućen Komisiji za procjenu Uprave za katastar i državnu imovinu, a lokalna uprava se još 15. februara 2021. godine obratila zahtjevom da se izvrši procjena nepokretnosi i utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta od strane ove uprave. Obzirom da po zahtjevu Opštine nije blagovremeno postupljeno, uputili smo urgenciju 29.07.2021. sa zahtjevom za hitno postupanje u cilju izrade potrebnog izvještaja o procjeni, koji do danas nije dostavljen od strane ovog organa uprave Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Navedena procjena neophodna je Opštini Bar kako bi uopšte mogla u kapitalnom budžetu precizno definisati visinu sredstava neophodnih za postupak eksproprijacije i otpočeti sami postupak.  Dodatno, Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, nije još uvijek riješilo postupke po žalbama vlasnika katastarskih parcela na rješenja o parcelaciji što dodatno usporava cjelokupan projekat.
Imajući sve navedeno u vidu, plašimo se da će Vlada Crne Gore i resorna ministarstva biti najodgovornija za kašnjenje u realizaciji rekonstrukcije puta kroz Mrkojeviće kao i zbog činjenice da planirana sredstva u lokalnom Budžetu neće moći biti utrošena. Opština Bar nastaviće u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti da sprovodi sve aktivnosti u cilju realizacije ovog projekata koji ostaje jedan od naših najznačajnijih prioriteta.​
Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram