Inicijativa za nastavak izgradnje puta u Džidžarinu

FOTO: Društvo maslinara Bar

Društvo maslinara Bar je zajedno sa vlasnicima maslinjaka u maslinarskom kompleksu Džidžarin pokrenulo novu inicijativu za obnovu i završetak maslinarskog puta koji vodi kroz ovaj izuzetno vrijedan maslinjak,

Ovaj maslinarski put je uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vlasnika maslinjaka i donatora u organizaciji Društva maslinara Bar 2016. godine probijen u dužini od dva kilometra  nakon čega su izgrađeni potporni zidovi te izvršeno nasipanje jalovinm. Put je  bio funkcionalin i prohodan za vozila. Nakon izgradnje puta Džidžarin je oživio, maslinari su se vratili svojim maslinjacima i krenuli da ih obrađuju. Stara izuzetno vrijedna stabla masline su ponovo počela da rađaju a krenula je i ozbiljna primjena svih agrotehničkih mjera kai i pravovremena berba plodova sa stabla.

Međutim, kako nije bilo dovoljno finansijskih sredstava put tada nije završen, nije izvršeno njegovo betoniranje kao ni izrada drenažnih kanala. Bujične vode su relativno brzo odnjele dio nasipa i relativno brzo put učinile neprohodnim za saobraćaj. Maslinari su ponovo odustali od svojih maslinjaka jer opet nisu bili u mogućnosti da na leđima prenose sve što je potrebno za primjenu agrotehničkih mjera.

Kako ne bi došlo do ponovnog zapuštanja maslinjaka, kako neki požar ne bi uništio sve masline kao nedavno u Mrkojevićima i kako bi Džidžarin što bolje turistički valorizovali, Društvo maslinara je zajedno sa vlasnicima maslinjaka u Džidžarinu donjelo odluku da se ponovo pokrene inicijativa za njegov završetak.

Društvo će se za pomoć za završetak ovog puta obratiti Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Opštini Bar, svim vlasnicima  maslinjaka i svim ljudima dobre volje koji su spremni da pomognu. Nadamo se da niko ne žele da i ove godine u Džidžarinu ostane neubrana polovina ovogodišenjeg roda maslina. Kako Ministarstvu tako ni Opštini Bar a još najmanje vlasnicima maslinjaka nije u interesu da Bar zbog desetak hiljada eura izgubi skoro pola miliona eura. Ako se uradi jednostavna računica, smatra se da Džidžarin ima više od 10 000 stabala maslina, ako svaka maslina u prosijeku rađa 30 kg maslina zaključijemo da se radi o minimum 300 tona maslina od čega se može dobiti minimum 36 tona ulja, ako bi ovo vrhunsko ulje prodali po 15 eura litar dolazimo do cifre od 540 000 eura. DA LI SMO TLIKO BOGATI, DA LI SE NAŠOJ DRŽAVI, OPŠTINI I MASLINARIMA ISPLATI DA ZBOG DESET ILI DVADESET HILJADA EURA BACI POLA OD POLA MILIONA EURA.

Sa izgradnjom puta se mora krenuti što prije kako bi se koliko toliko osposobio za prolaz automobilima za što blju ovogodinju berbu maslina. Maslinare je obradvala informacija da je predsjednik Opštine Bar sa Upravom za javne radove potpiao ugovor o realizaciji projekata izgradnje lokalne infrastrukture i maslinari se nadaju da će bar mali dio ovih sredstava biti iskorišten za završetak puta.

Požar u Mrkojevićima gdje je totalno uništeno više od 750 stabala maslina nas sve opominje ali i obavezuje da moramo strogo voditi računu u maslinarskim poutevima i dostupnosti protivpožarnim vozilima.

Društvo će se u ime vlasnika maslinjaka za pomoć obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Opštini Bar i svima koji su bar simbolično spremni da pomognu a maslinari će svakako udružiti svoja sredstva i ćim prije krenuti sa radovima.

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *