POČELO JE: Kako je proteklo otvaranje ugostiteljskih objekata u Mrkojevićima

Shodno odluci NKT danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti u Crnoj Gori. Tom prilikom redakcija Glasa Mrkojevića je obišla ugostiteljske objekte na teritoriji MZ Mrkojevići  I napravila anketu medju ugostiteljima I hotelijerima . Evo sto su rekli.

 

Hotel Kalamper & Spa

Razgovor smo obavili sa g. Elvirom Kalamperovićem. Evo šta nam je rekao:

 

Koliko Vam je štete nanijela kriza izazvana pandemijom COVID19?

Kriza izazvana pandemijom Covid19 je nanijela ogoromne štete kako Crnogorskoj turističkoj privredi tako i svjetskoj! Imajući u vidu činjenicu da puna 2 mjeseca nismo imali goste u hotelu kao i da je hotelski restoran bio zatvoren, kao i kafići na Benzinskim stanicama dovoljno je jasno da je šteta preogromna. Otkazano je za ta dva mjeseca preko 100 rezervoarija a sada se otkazujuje i jun…

Zatvaranjem restorana i kafića došli smo u situaciju da veliki broj artikala hrane i pića isteknu rokovi i tu bude još jedan dodatni trošak. Zaposljeni su bili kući i isti su isplaćeni na 70% pune zarade, troškovi struje, odvoza smeća se nijesi samnjili.

 

Da li ste zadovoljni mjerama Vlade CG?

Mjere Vlade u dijelu efikasnosti brzine isplate subvencija mogu reći da sam zadovoljan, ali isto tako smatram da nisu dovoljne! Prvo i osnovno je, da se od privrede uvijek očekuje i ispravno većina privrede poštuje da zapošljene prijavljuje na punu zaradu, a kad očekujemo pomoć i računa se minimalna zarada kao i za dorpinose, što znači da smo mimo subvencija dobijenih 111e po  zapošljenom morali da izdvojimo još minimum 250e po zapošljenom. Smatram da je subvencija trebala biti na punu zaradu kao i za pun iznos doprinosa koje poslodavac plaća zaposlenima.

 

Šta očekujete od turističke sezone?

Nemam odgovor  iz razloga što ne znamo kada će se otvoriti granice kako u CG tako i u svim zemljama odakle dolaze gosti. Smatram, ako se iste otvore do 15. Juna, da bi mogli izvući nekih 30-40% u odnosu na prošlu turističku sezonu, a ako se ne otvore do tada bojim se da sezone neće biti ni 10%. Tek će udarac za privredu da bude iduća zima, jer većina privrede živi od turistučke sezone .

 

Konoba Makina Vučinića

Razgovor smo obavili savlasnikom g. Milošem Vučinićem .

 

Koliko Vam je štete nanijela kriza izazvana pandemijom COVID19?

S obzirom da se bavimo djelatnošću koja je tokom protekla dva mjeseca bila zatvorena, šteta u finasijskom smislu je neminovna, ali ipak nije u toliko velikom obimu jer je u pitanju kraći vremenski period, nadamo se da će se uskoro sve vratiti u normalu.

 

Da li ste zadovoljni mjerama Vlade CG?

U potpunosti smo zadovoljni mjerama Vlade CG, nadležni organi su pravovremeno reagovali zahvaljujući čemu smo država koja je na domak da izađe iz ove pandemije.

 

Šta očekujete od turističke sezone?

Nezahvalno je pričati o očekivanjima za ljetnju sezonu jer ona zavisi od niza faktora, ali smatram da, ako uskoro našu državu proglase korona free destinacijom, sezona može biti dobra u nekoj mjeri, čak i bolja od prethodnih.

 

Restoran STELA

Razgovor smo obavili sa direktoricom g. Almom Pontić. Evo šta nam je rekla:

 

Koliko Vam je štete nanijela kriza izazvana pandemijom COVID19?

Covid 19 , koji je na prvom mjestu ugrozio zdravlje i zivote velikog broja ljudi ,  uzdrmao je kako svjetsku , tako i ekonomiju u Crnoj Gori. Kriza izazvana pandemijom nanijela je štetu i našem preduzeću , jer činjenica da je napravljena dvomjesečna pauza u radu dovoljno govori  o njenim negativnim posljedicama na poslovanje preduzeća, samim tim i njegovu finansijsku stabilnost.

 

Da li ste zadovoljni mjerama Vlade CG?

Smatramo da je Vlada Crne Gore pravovremeno preduzela sve potrebne mjere za prevenciju, suzbijanje i kontrolu pandemije, a takođe i mjere koje su potrebne za što bezbolnije prevazilaženje perioda krize izazvane istom . I mi smo se u skladu sa svojim mogućnostima priključili tim naporima , disciplinovano poštujući sve date instrukcije.

 

Šta očekujete od turističke sezone?

Od nastupajuće i vrlo neizvjesne turističke sezone, očekujemo da koliko-toliko ublažimo krizu nastalu pandemijom Covid 19. Ohrabrujuće je to što smo zemlja koja je najduže u Evropi odolijevala ovoj bolesti, i koja bi mogla biti i prva koja će ga se osloboditi, što bi Crnu Goru moglo obilježiti kao najbezbjedniju turističku destinaciju u regionu.

 

Ćevabdžinica “KOLOVIĆ”

Razgovor smo obavili sa vlasnikom g. Jasminom Kolovićem. Evo šta nam je rekao:

 

Koliko Vam je štete nanijela kriza izazvana pandemijom COVID19?

Šteta je neminovna s obzirom da nismo radili cijeli ovaj period. Ali, ako se globalno sagleda šteta i nije prevelika jer je ovo moglo I duže da traje. Srećni smo da niko nije zaraže u našem kraju i da su sačuvani ljudski životi.

 

Da li ste zadovoljni mjerama Vlade CG?

Kada je u pitanju naše poslovanje, zadovoljni smo mjerama vlade, bile su brze i blagovremene u iznosu koji je Vlada CG mogla da odobri. Zadržali smo sve radnike, to nam je najbitnije. Uvijek može bolje I više.

 

Šta očekujete od turističke sezone?

Malo je teško govoriti o očekivanjima ove turističke sezone, imajući u vidu zatvorenost granica i sva druga ograničenja koja je donijela ova pandemija. Ali, ako se brzo otvore granice, prije svega sa našim susjedima, olakšaju prolasci granica (prije svega u finansijskom smislu) i daju određene povlastice za dolazak u CG (putem naših aviokompanije i troškova za sada obaveznih COVID testova) možemo očekivati sezonu možda o bolju od pojedinih prethodnih sezona.

 

Konoba Ribar

Razgovor smo obavili sa vlasnikom g. Dejanom Veljkovićem.

 

Koliko Vam je štete nanijela kriza izazvana pandemijom COVID19?

Trenutna šteta nije toliko velika za naše poslovanje.

 

Da li ste zadovoljni mjerama Vlade CG?

Zadovoljan sam mjerama Vlade CG, uspjeli smo makar da zadržimo zaposlene.

 

Šta očekujete od turističke sezone?

Imajući u vidu sve okolnosti, prije svega oko prelaska granica, pandemije koja i dalje bukti u većini zemalja, ne očekujemo previse od sezone.

 

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram