Uspiješno završena slikarska i radionica mrkovskog jezika MRKOJEVIĆI 2024

Od ponedjeljka do petka u objektu područnog odjeljenja škole u Gorani održana je likovna radionica i radionica mrkovskog govora kao dio cjelokupnih manifestacija organizovanih u okviru Nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore 20. juna.

Nacionalni Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore  organizovao je besplatnu radionicu slikanja i mrkovskog govora  u OŠ “Mrkojevići” obezbjedivši za oko četrdesetoro djece besplatni material, sveske i pribor. Radionica je planom i programom obuhvatila djecu uzrasta 5-10 godina. Clj radionice je bio da edukuje mališane i promoviše mrkovsku kulturu, tradiciju i duh tolerancije izražen kroz slikarstvo i mrkovski govor.  Poseban akcenat je stavljen na mališane iz dijaspore. Radionica je bila otvorenog tipa, kako za mališane iz Mrkojevića, tako i za sve druge prijatelje i posjetioce Mrkojevića, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Radionicom su rukovodili Dalibor Dado Ćetković – akademski slikar, Aldin Metanović – profesor crnogorskog jezika i književnosti I Mehida Đurović – vaspitačica,

Broj polaznika je bio 40, što je rekordna brojka u odnosu na prošlu radionicu.

Radionica je zvršena svečanom dodjelom diploma kao dokaza o uspiješnom pohađanju ove radionice. Svečano uručenje diploma su obavili potpredsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, Alen Pelinković, kao i predavači na radionici.

Uručujući diplome mališanima Alen Pelinković je rekao: “Zadovoljstvo nam je da , kao nacionalni Savjet Muslimana Crne Gore, organizujemo ove i slične aktivnosti u Mrkojevićima. Mrkojevići sa svojom kulturom i tradicijom predstavljaju svojevrsnu riznicu kulturnog i etnološkog bogatstva koji nosi pečat brojnih civilizacija koje su prolazile ovim prostorima. Naročito nam je zadovoljstvo da naša djeca rade lijepe stvari, promovišu kulturu i duh tolerancije, druže se i upoznaju kao što su to radili i njihovi preci.

Ovo je druga po redu radionica koju organizujemo. Stoga, sada već sa sigurnošću mogu da kažem da će ovo da postane tradicionalni događaj u okviru budućih manifestacija povodom Nacionalnog dana Muslimana Crne Gora. Ovom prilikom bih se posebno zahvalio predavačima koji su nesebično uložili trud i znanje u ovu radionicu, a plodovi njihove energije su se mogli vidjeli na zadovoljnim licima naših mališana. Takođe, posebno bih se zahvalio direktoru Osmanu Grgureviću i Savjetu roditelja OŠ “Mrkojevići” koji su nam ustupili prostor za potrebe radionice.”

Jedan od predavača akademski slikar Dalibor Dado Ćetković koji je rekao: “Kao prvo, izrazio bi svoje oduševljenje u radu sa lijepo vaspitanom djecom iz Mrkojevića u izuzetno simpatičnoj maloj školi u Gorani, te čestitam svima na uspješno realizovanom petodnevnom radu i druženju. Impresioniran sam raznovrsnošću likovnih sagledavanja našeg okruženja, običaja i svega onoga što karakteriše život čovjeka na našim prostorima, koje su djeca na iskren i emotivan način prenjela na papir. Svaki dan sa novim zadacima, počevši s linijama i oblicima, zatim postavkama mrtve prirode sa predmetima i voćem, pa preko dizajna gdje sam stavio fokus na osmišljavanju njihovih idejnih rješenja za tepih, ćilim, jastuk i slično. Između ostalog, učio sam ih kako da predstave prostor koristeći se perspektivom sa jednom tačkom nedogleda gdje su nastala brojna djela seoskih ali i urbanih pejzaža. Posljednji dan radionice sam osmislio tako da svi urade jedan zajednički rad na velikom formatu papira, gdje je svako od njih ostavio svoj trag u vidu crteža koji predstavlja vrijeme i prostor u kojem sada živimo.
Kroz vrlo inspirativnu atmosferu, vjerujem da je ova likovna radionica bila pravi događaj koji je pružio puno zadovoljstva mališanima. Nadam se da su kroz ovo sjajno iskustvo koje su imali, stekli dovoljno novih saznanja i vještina tokom mentorstva koje sam im pružio proteklih pet dana, ovog toplog mjeseca juna, 2024. godine.
Projekti poput ovog igraju važnu ulogu u razvoju djece gdje se podstiče njihova kreativnost i maštovitost, koji je dobra prilika da se u vannastavnom periodu dodatno socijalizuju i edukuju kroz zabavu.
Svaka čast organizatorima na ovoj ideji, angažmanu i trudu, srdačno se zahvaljujem na pozivu, te se nadam da će ovakvih i sličnih projekata biti više jer su mladi naša budućnost.
Ovim šaljemo poruku da je najveće bogatstvo ljubav, vrijeme i znanje koje dajemo djeci, a koja će jednog dana znati vrednovati, i isto tako prenjeti narednim generacijama.”

Odabrani radovi iz starije grupe na radionici

Svoje oduševljenje radionicom iskazao je i professor crnogorskog jezika i književnosti Aldin Metanović: “Nadaleko je znana sentenca: ,,Narod koji nema svoje običaje i svoj jezik, nije narod niti može imati slobodu”. Vođeni tom mišlju, ideju o radionici mrkovskoga govora, najarhaičnijeg crnogorskog govora na prostoru Crne Gore, realizovali smo do kraja. Zapanjila nas je kako brojnost tako i interesovanje malih ali duhom velikih Mrkojevića i Mrkovki za svoj jezik, kulturu i običaje, obzirom na to da su neke generacije Mrkojevića pod uticajem “modernoga” ostavljali svoj govor “u škrinjama”. To nam je i davalo energiju da ovih pet kratkih ali voljom ispunjenih dana istrajemo u ovoj bezmalo plemenitoj misiji – za Mrkojeviće svakako plemenitoj. Nastojali smo đeci ukorijeniti dobro poznati nonšalantni mrkovski lokal patriotizam, koji nikoga ne vrijeđa. Nije grijeh, mišljenja smo, đecu naučiti činjenicama i okuražiti ih da s ponosom zbore odakle su i ko su, da su iz prijestonoga mjesta čije je temelje poljuljala nesavjest vlasti i nesavjest sopstvene đece.
Stoga vjerujem da ćemo i ubuduće imati ovakve radionice, a da će interesovanje svaki naredni put biti sve veće.”.

Takođe, svoje zadovoljstvo oduševljenje ovakvim događajem nije krila ni naša vaspitačica Mehida Đurović .
“U idiličnom ambijentu i divnoj atmosferi, preko 40 mališana uživalo je u druženju, učenju i igri. Timski rad je pokazao sjajne rezultate, kod djece kao i kod nastavnika koji su vodili radionice. Djeca su gradacijski usvajala mrkovske riječi i izraze, samim tim su probudila svijest o značaju svog mjesta, svojih običaja i kulture. U nastavku radionice, nova saznanja o mrkovskom govoru su uspješno prenesena na papir. Svako dijete je dalo svoj likovni izraz (pečat) kao savršen pisani dokument i uspomenu na poslednje dane juna- rekla je Djurović ”.

Odabrani radovi iz mlađe grupe na radionici

Likovna radionica je samo jedna od brojnih akcija koje je u Mrkojevićima pokrenuo Savjet Muslimana Crne Gore na čelu sa Sabrijom Vulićem. Vjerujemo da će se taj dobar trend nastaviti i u budućnosti.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram