Ministarstvo energetike i rudarstva: U Vukićima se neće otvarati kamenolom

Izvor: Pobjeda, Autor:Dragica Šaković

Iz lokalne uprave naveli su da bi istražni radovi i eksploatacija kamena nanijeli veliku štetu jer su stanovnici naselja na granici barske i ulcinjske opštine ostali tu da žive i privređuju, baveći se isključivo stočarskom, voćarskom i povrtarskom proizvodnjom.

 

U Plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksplotaciju mineralnih sirovina za ovu godinu uvršteno je sedam ležišta – ,,Klikovače“ u Danilovgradu, ,,Žoljevica“ u Andrijevici, ,,Drmnić“ i ,,Đelov do“ u Nikšiću, ,,Jejevac“ u Šavniku, ,,Raženo polje 2“ na Žabljaku i ,,Jasenov vrh“ u Plužinama.

Iz Plana je isključeno ležište arhitektonsko-građevinskog (ukrasnog) kamena ,,Vukići“ Baru. Iz Ministarstva energetike i rudarstva objašnjavaju kako je to urađeno na zahtjev Opštine Bar, koja je tokom javne rasprave uputila primjedbe na Plan.

– Sve katastarske pracele koje se nalaze u obuhvatu ovog prostora, a koje su u privatnoj svojini su po kulturi poljoprivredno zemljište i šume, a u blizini potencijalnog koncesionog područja su i seoska naselja. Što se tiče lokacije, stanovnici tog naselja na granici barske i ulcinjske opštine ostali su tu da žive i privređuju, baveći se isključivo stočarskom, voćarskom i povrtarskom proizvodnjom, i to u uslovima gdje ne postoji gradska vodovodna mreža. Jedini prosperitet ovog kraja je životna sredina dobrog kvaliteta i proizvodnja organskih poljoprivrednih proizvoda, prepoznatih u barskom i ulcinjskom kraju, a i šire. Takođe, katastarska parcela br. 71 KO Dabezići graniči se sa potocima i Međurečkom rijekom, zbog koje ovo područje predstavlja veliki turistički potencijal. Imajući to u vidu, istraživanja i eventualna eksploatacija mineralnih sirovina ugrozili bi to područje – navedeno je u Planu koncesija.

U Plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksplotaciju mineralnih sirovina za ovu godinu uvrštena su ležišta – ,,Klikovače“ (Danilovgrad), ,,Žoljevica“ (Andrijevica), ,,Drmnić“ i ,,Đelov do“ (Nikšić), ,,Jejevac“ ( Šavnik), ,,Raženo polje 2“ ( Žabljak) i ,,Jasenov vrh“ (Plužine)

Iz barske lokalne uprave naglasili su kako ostaju pri stavu da na području Bara ne treba otvarati nova koncesiona područja te podsjećaju da je takav stav zauzela i Skupština opštine.

– Stav Opštine, imajući u vidu broj aktivnih koncesija za eksploataciju kamena na teritoriji barske opštine, a cijeneći intenzitet i učestalost operacija koje nedvosmisleno negativno utiču na segmente životne sredine, na teritoriji Bara ne treba otvarati nova koncesiona područja za eksploataciju kamena. Skupština opštine na sjednici u februaru 2022. godine donijela je Zaključak u kojem je definisano da ,,Skupština opštine zauzima negativan stav prema davanju novih koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji opštine Bar – navedeno je u obrazloženju.

,,Vukići“ se nalaze u istoimenom selu, na južnim padinama Rumije, na šesnaestom kilometru puta Bar – Vladimir. Površina ležišta je 4,3 hektara. Procijenjene rezerve krečnjačkih breča iznose 400.000 m³, stijenske mase 67.762 m³, a blok mase oko 21.000 m³.

U dokumentima Uprave za katastar i državnu imovinu (2021) navedeno je da zemljište na kojem se nalazi ležište ,,Vukići“ pripada KO Dabezići. Jedna od parcela je u vlasništvu Industrija i rudnici mermera Ukras Novi Pazar, osam parcela je u privatnom i jedna u vlasništvu Opštine Bar.

U Baru se, prema podacima iz decembra 2023.godine, kamen eksploatiše na pet lokacija.

 

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram