Podsticanje učešća mladih u Crnoj Gori: Adresiranje važnih pitanja i prevazilaženje izazova

Autor: Edin Koljenović, Šef međuvladine organizacije Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori

Ovaj autorski tekst urađen je u okviru projekta pod nazivom „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“ podržanog od strane Opštine Bar, a koji sprovodi NVU “Jadranski horizonti”. Cilj projekta je podizanje svijesti i znanja o važnosti Evropske integracije Crne Gore.

Učešće mladih je ključni aspekt svakog prosperitetnog društva jer omogućava mladima da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka, podstičući na taj način osjećaj vlasništva i odgovornosti za budućnost. U Crnoj Gori, kao i u mnogim drugim zemljama, postignut je napredak, ali postoje i izazovi u podsticanju suštinskog učešća mladih. Ovaj tekst ima za cilj da se osvrne na glavne izazove u pogledu učešća mladih u Crnoj Gori, dok istovremeno predlaže konkretna rješenja kako bi se poboljšao njihov angažman, a samim tim i status.

Kada su u pitanju glavni problem, mozemo reci da je tu među istaknutijima nedostatak političke zastupljenosti odnosno učešće u kreiranju javnih politika. Jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju mladi u Crnoj Gori je nepostojanje adekvatne političke zastupljenosti. Mladi su često zanemareni ili marginalizovani u političkim sferama, što dovodi do dodatnog udaljavanja mladih i procesa donošenja odluka. Takođe, vrlo je važno pomenuti da mladi imaju ograničen pristup informacijama. Mnogi nemaju pristup tačnim i blagovremenim informacijama o građanskim pitanjima odnosno pitanjima od javnog značaja kao i mogućnostima za učešće. To ograničava njihovu sposobnost da se angažuju i donose informisane odluke. Ravnodušnost i razočaranje je takođe važan askepat ukupnog stanja. Rastuća ravnodušnost i razočaranje među mladima pogoršani su osjećajem odvojenosti od tradicionalnih institucija i percepcijom da njihovo učešće neće dovesti do značajnijih promjena.

Društveni stavovi i stereotipi takođe predstavljaju značajnu barijeru. Prevladavajući društveni stavovi često podrivaju značaj učešća mladih, a stereotipi ih prikazuju kao neiskusne i nesposobne da doprinesu na konstruktivan način, pa se njihovi glasovi i onda kada postoje narginalizuju.

Kada su u pitanju izazovi tu možemo identifikovati prije svega institucionalne barijere: Postojeće političke i administrativne strukture nisu otvorene za učešće mladih, što ometa njihovo uključivanje na različitim nivoima. Takođe, ograničeno uključivanje mladih: Iako neke inicijative teže podspješiti učešće mladih, često ne uspijevaju biti inkluzivne i reprezentativne kako bi obuhvatile raznoliku mladu populaciju, ostavljajući određene grupe nedovoljno zastupljenima. Vrlo važan je prostor za mlade u svakom smislu, koji ipak nedostaje. Dakle nedostatak prostora za mlade koji se odnosi na nedostatak platformi i prostora putem kojih mladi mogu izraziti svoja mišljenja i ideje, što dodatno doprinosi njihovom isključivanju iz procesa donošenja odluka.

Poboljšanje ukupne situacije može biti postignuto jedino skupom rješenja koja će doprinijeti do ukupno boljeg položaja mladih. Dakle na samom početku to je jačanje građanskog obrazovanja odnosno kroz sprovođenje sveobuhvatnih i dostupnih programa građanskog obrazovanja može se uticati i osnažiti mladi ljudi znanjem o njihovim pravima, odgovornostima i značaju njihovog učešća u društvu. Vrlo važan segment je osnaživanje organizacija koje se bave mladima, odnosno podrška i finansiranje organizacija koje se bave pitanjima od značaja za mlade može pojačati njihov uticaj, omogućavajući im da zagovaraju za svoje interese i smanje jaz ka donosiocima odluka. Podsticanje dijaloga i saradnje kao neizostavan i važan koncept koji se tiče podsticanje dijaloga između mladih, kreatora politika i donosilaca odluka može razviti međusobno razumijevanje i saradnju, podstičući osjećaj zajedničke odgovornosti za društveni razvoj. Zatim, adekvatna upotreba tehnologije i njenog potencija. Korišćenje digitalnih platformi i društvenih medija može unaprijediti diseminaciju informacija i stvoriti online forume za otvorene rasprave, čime se može doći do šire publike koju čine mladi koji pripadaju različitim zajednicama. Posebnu pažnju treba posvetiti u uvođenju kvota za mlade odnosno sprovođenje kvota za mlade u tijelima donošenja odluka može osigurati zastupljenost i unaprijediti poziciju mladih u politici i donošenju odluka.

Edin Koljenović

Vrlo je jasno da je učešće mladih u Crnoj Gori od vitalnog značaja za napredak i održivost zemlje. Adresiranjem problema političke zastupljenosti, ograničenog pristupa informacijama, te prevazilaženjem izazova kao što su institucionalne barijere i ograničeno uključivanje mladih, Crna Gora može otvoriti put ka inkluzivnijem i dinamičnijem društvu. Kroz aktivno učešće mladih građana, Crna Gora može izgraditi svijetlu budućnost u kojoj će ambicije i snovi mladih dobiti pažnju koju zaslužuju.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram