Slučaj Kamenolom Velja Gorana: Održana Javna tribina o ekološkom elaboratu

Izvor&Foto: Feral.bar

Današnja skoro četvoročasovna javna tribina na kojoj je elaborat prezentovan, održana je u hotelu Franca u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine.

Tribina je protekla u znaku žustrih, a na moment i žučnih tonova, mahom upućivanih iz publike autorima Elaborata od kojih je najviše govorio koordinator Multidiscplinarnog tima dr Danilo Mrdak, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu  (PMF) Univerziteta Crne Gore (UCG).

-Nisam našao nijedan pozitivan uticaj kamenoloma na životnu sredinu, jer ne postoji. Kamenolom nije apotekarski posao, rudarstvo je prljav posao.

Uloga ovog elaborata nije da kaže može li ili ne može da radi kamenolom, on sagledava sve negativne uticaje na žvotnu sredinu

Ne postoji ništa što se od tih uticaja može eliinisati, sem upotrebe vodenih prskalica za prašinu i utišavanja buke. Posebno sam.insistirao na buci, prašini i seizmici,  jer oni najviše utiču.

Ovaj elaborat vam daje moć da kroz socio-ekonomsku studiju pokažete koliki će  biri vaši gubici-rekao je mještanima Mrdak koji na PMF-u predaje i predmet Principi održivog razvoja.

Mještani su odmah reagovali da u Gorani nema vode, “pa kako onda da rade prskalice”.

Prezentaciju su inače pored mještana Velje Gorane pratili i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednica SO Bar Milena Božović, gradski menadžer Ćazim Alković i odbornici Biram Crnu Goru, SDP i Demokrata.

Poznati crnogorski ekološki i građanski aktivista Aleksandar Dragićević iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) istakao je da “ne.postoji nijedan pozitivan uticaj na stanovništvo” koje će izgubiti “i jedino pojilo u ovom bezvodnom kraju”. 

-Prašina iz ksmenoloms imaće utucaj na biljni svijet, doći će  do pada primarne produkcije, raste rizik od požara i sušenja, lokalnom stanovništvu biće veoma otežano da se bavi poljoprivredom,  a to je prostor od osam do deset hiljada hektara koji ima nevjerovatan agro potencijal.

Otimamo ovako stanovništvu mogućnost da živi od svog rada, lišavamo ga investicionog potencijala, stoka će imati manju ispašu, voće i povrće prekriće prašina.

Ptice se pominju u elaboratu  samo.jedan put, a tu su velika ušara i leganj koje su nacionalno zaštićene.

Imamo vise nego dovoljno razloga da ovaj elaborat ne prođe. Nikako ne može kamenolom usted sela-rekao je Dragićević, dodajući da će KOR imati ukupno 129 prigovora na ovaj elaborat.

Njegov predlog da se “uopšte ne radi kamenolom” ispratio je aplauz mještana.

Na njihove primjedbe da u elaboratu nije bilo procjene uticaja kamenoloma i prašine na sarandže-bistijerne, na što je inače ukazivano na prethodnoj javnoj tribini, Mrdak je kazao da taj element nije imao u ulaznim podacima za iizradu elaborata.

 -U ovom Elaboratu nema ništa pozitivno za naše zdravlje. Prašina predstavlja ozbiljnu opasnost, a Ruža vjetrova je prema podacima iz perioda 1980-2010. 

Znate li vi koliko ovdje ima stanovnika? Piše samo 98 kuća, a ne piše koliko je stanovnika-rekla je mještanka i aktivistkinja Edina Osmanović koja je Mrdaku spočitala da je “u konfliktu interesa i to dovodi u znak pitanja cijeli ovaj projekat”.

Mrdak je replicirao da nikako nije u konfliktu interesa jer u vremenu kada je bio državni sekretar u resornom ministarstvu nije imao nikakav kontakt sa ovim materijalima.

-Problem ovog kamenoloma je prostorni plan, kada je kamenolom ucrtan, niko nije reagovao. Nisam vam ja kriv za ovo, već onaj koji je ovo ucrtao-rekao je Mrdak.

 Predsjednica SO Bar Milena Božović je podsjetila da su svih 37 odbornika lokalnog parlamenta stali iza Zaključka SO upućenog Vladi da se ispita da li je ugovor za ovaj kamenolom u skladu sa zakonom, kao i da SO Bar ima  negativan stav prema davanju novih koncesija z akamenolome na teritoriji ove opštine .

-Kakve to veze ima sa ekološkim elaboratom, mi nismo Vlada-replicirao je Mrdak.

Podgorički advokat Veselin Radulovic koji zastupa mještane Velje Gorane, kazao je da će Agenciji u pisanoj formi biti dostavljene sve primjedbe, ustvrdivši da je sa aspekta zdravlja mještana “elaborat prilicno manjkav”.

-Sa pravnog aspekta, ovaj elaborat nije urađen u skladu sa zakonom, a na više mjesta se daju paušalne konstatacije da nešto ne bi trebalo da se desi.

Od početka ovog procesa  vodilo se računa samo o interesu sticanja profita-kazao je pored ostalog Radulović.

-Ovo nije davanje ocjena, nego procjena, i zato ne možemo biti decidni, kažem da će doći do negativnog uticaja, ali ne mogu reći tačno u kojim veličinama ili iznosima.

Ovo je djelo u čiju je izradu bilo uključeno devetoro ljudi, i imate dvije varijante-ili da ga oborite, pa onda neko drugi da ga radi, ili da nam pomognete da bude još bolji.

U elaboratu ništa nije zapostavljano, niti je sakrivena bilo koja činjenica-odgovorio je Mrdak.  

 Predsjednik Savjeta MZ Mrkojevići Senad Arabelović naglasio je da “cijela Opština Bar, MZ i mještani”  stoje iza toga “da ovom.kamenolomu tu nije mjesto”.

-Radio sam 15 godina u kamenolomu Volujica i dobro sam upućen u njihovo funkcionisanje, da li ijedan kamenolom ima pravilnu “vodenu zavjesu”. 

Miniranje je proces koji nije do kraja kontrolisan i definitivno se zaštitna zona mora proširiti. Ne mogu da prihvatim da niste uzeli u obzir sarandže, koje će biti prve na udaru i prašine i seizmike.

Ovi ljudi moraju tu da žive-naglasio je Arabelović.

Prof. Osman Grgurević kazao je obrađivačima elaborata da sve ono što su sami rekli danas na tribini “treba  da uđe u zapisnik, i ne treba ništa više”.

Učešće u raspravi uzimali su i  Osman Kovačević.  Šaban KovačevićOmer VukićMuharem Nikezić i Omer Šabazović.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram