Deponija Možura proizvodiće električnu energiju

Danas je u Opštini Bar predstavljena Studija izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji „Možura“.

Kako je rečeno, realizacijom ovog značajnog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi  u Crnoj Gori, ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa. Prezentaciji i diskusiji prisustvovali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor deponije „Možura“ Senad Arabelović kao i predstavnici autora studije, revident, resornog Ministarstva, Ekofonda, CEDIS-a, Agencije za zaštitu životne sredine, susjednih opština i drugi.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je da je zadovoljan činjenicom da je ova studija još jednom potvrdila da se komunalni otpad na sanitarnoj deponiji „Možura“ u kontinuitetu odlaže u skladu sa svim međunarodnim propisima.

„Ono što me čini posebno sretnim jeste da smo na samom pragu realizacije jednog značajnog projekta deponije ‘Možura’ i da će Bar imati prvu energanu, ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu, te da će proizvoditi dovoljne količine električne energije za snabdijevanje blizu 300 domaćinstava iz obnovljivih izvora energije. Uvjeren sam da ćemo dobiti podršku i sa nivoa Ministarstva i Ekofonda, već danas smo dobili potvrdu da možemo očekivati podršku za finansiranje izrade glavnog projekta, a spremni smo da finansiramo ovakvu investiciju i iz sopstvenih sredstava.“ poručio je Raičević.

On je rekao da je očekivano koštanje investicije oko 1.200.000 eura, a povrat investicije očekuje se za period ne veći od pet godina.

„U trenutku kada govorimo o energetskoj krizi i problemima sa kojima se susrijeće evropski kontinent, ovo je doprinos koji Opština Bar daje da počnemo da razmišljamo da obezbijedimo energetsku nezavisnost, ne samo barske opštine, nego i Crne Gore.“ zaključio je predsjednik Opštine Bar.

Direktor deponije „Možura“ Senad Arabelović kazao je da je ovo još jedan u nizu koraka menadžmenta u cilju unapređenja poslovanja ovog preduzeća.

„Nakon današnje prezentacije očekuje nas izrada glavnog projekta, ali i realizacija samog projekta za što očekujemo podršku od naših partnera. U narednom periodu planiramo i proširenje kapaciteta, izgradnja centra za selekciju, kompostiranje, kao i mogućnost tretmana otpadnih voda.“ rekao je Arabelović.

Predstavnik „Tekon-tehnokolsanting“ Dimitrije Stevanović, koji je jedan od autora studije rekao je da postoje odlični infrastrukturni kapaciteti, ali i dovoljno sirovine i resursa koji se što prije moraju staviti u funkciju te da ne postoji nijedan tehnički argument zašto se ova studija ne bi realizovala kroz izgradnju energane od najmanje 1 megavata. On je kazao da je „Možura“ jedna od jako dobrih i primjerenih deponija i na širem području Balkana i može da bude i lider u  energetskoj proizvodnji i iskorištavanju deponijskog gasa.

Milica Daković iz „E3 consulting“ koji je takođe radio na studiji poručila je da studija obuhvata različite aspekte, i tehničke i tehnološke, ali i ekonomske, ekološke i društvene, pa daje dobre podatke za efikasnu izradu glavnog projekta.

Prof. dr Petar Živković, revident studije, rekao je da je ovo je prvi put u Crnoj Gori da se radi na proizvodnji električne energije iz biogasa i da očekuje da će se to u Baru i realizovati. On je kazao da Opština Bar, uz Opštinu Ulcinj i Ekofond mogu da pomognu realizaciju ovog projekta, te da je potrebno odmah po izradi projekta stupiti u kontakt sa proizvođačima kontejnera za proizvodnju električne energije.

Tokom diskusije iskazana je podrška ovakvom projektu koji će biti pionirski poduhvat u Crnoj Gori te volja svih aktera da budu konstruktivni partneri u svim daljim procedurama u cilju obezbjeđivanje energetske efikasnosti ali i razvoja ekološki održivih i obnovljivih izvora energije.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram