Ipak se pokreće priča oko puta – održan sastanak u Vladi

Nakon što su mještani Mrkojevića održali dva protesta i blokirali put kroz Mrkojeviće u ministarstvu kapitalnih investicija održan je radni sastanak predstavnika ovog ministarstva, državnog sekretara Admira Šahmanovića sa predsjednikom Opštine Ulcinj Omarom Bajraktarijem i predstavnicima Opštine Bar, Uprave za saobraćaj i Uprave za katastar i državnu imovinu, a vezano za realizaciju projekta rekonstrukcije regionalnog puta R-29 Bar-Kamenički most-Krute.

Na sastanku su konstatovani problemi u realizaciji projekta rekonstrukcije predmetnog puta i Sporazuma kojim su Opštine Bar i Ulcinj i Uprava za saobraćaj preuzele određene obaveze.

Naime, u avgustu 2020. godine između Uprave za saobraćaj, Opštine Bar i Opštine Ulcinj, potpisan je Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije regionalnog puta R-29 Bar 2 (tunel Ćafe, raskrsnica sa M-1) – Kamenički most – Krute (raskrsnica sa M-1), prema kojem su opštine Bar i Ulcinj preuzele obavezu da finansiraju i sprovedu postupak eksproprijacije, a Uprava za saobraćaj da finansira izvođenje radova, vrši stručni nadzor i pokrene tendersku proceduru za izbor izvođača radova.

 *Foto: Vlada Crne Gore, ministarstvo kapitalnih investicija

“Konstatovano je da je Opština Bar pokrenula proceduru za ispunjenje svojih obaveza i uplatila novac za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, dok Opština Ulcinj nije kao i da time nisu stečeni uslovi da se uđe u realizaciju rekonstrukcije regionalnog puta R-2”, saopšteno je iz Ministarstva.

Uprava za saobraćaj je raspisivanje tendera za rekonstrukciju regionalnog puta R-29 planirala za četvrti kvartal 2022. g., kako bi se izabrao izvođač radova, odnosno otpočelo sa rekonstrukcijom puta za šta je uslov završetak postupaka eksproprijacije.

U Kapitalnom budžetu za 2022. godinu za ovu aktivnost predviđena su sredstva u iznosu od 1.305.000 eura.

“Radi objektivnog informisanja javnosti a zbog spekulacija koje se plasiraju u javnosti važno je istaći da je iz Kapitalnog budžeta sa pozicije rekonstrukcije regionalnog puta Bar – Kamenički most – Krute preusmjeren samo dio predviđenih finansijskih sredstva na drugi projekat i ukoliko se, rješavanjem imovinsko pravnih odnosa čije rješavanje nije u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija niti Uprave za saobraćaj, Uprava za saobraćaj će obezbijediti ova sredstva i to nije i neće biti uzrok odlaganja ili kašnjenja u realizaciji ovog projekta”, navodi se u saopštenju.

U pravcu ubrzavanja uslova za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, Uprava za saobraćaj i Ministarstvo kapitalnih investicija poziva ostale strane potpisinice sporazuma i državne organe koji su nadležni da sprovedu postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Resorno ministarstvo i Uprava za saobraćaj će u okviru svojih obaveza i nadležnosti razmatrati određene modele koji će, u skladu sa važećim propisima, omogućiti početak radova već ove godine, a u svakom slučaju odmah nakon dobijanja potvrde da su riješeni imovinsko pravni odnosi.

Bez obzira na zaključak ovog sastanka ,kako saznajemo, protesti će biti nastavljeni jer iskustva govore da postoje i druga rješenja da se po hitnom postupku raspiše javni tender, ali je u pitanju samo dobra volja.

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.