TEK SMO POČELI SA PROTESTIMA, NE ODUSTAJEMO !

Mještani Mrkojevića kod Bara danas su polusatno blokirali  regionalni put R 29 koji vodi od Bara ka graničnom prelazu Sukobinu u mjestu Kamenički Most.

“Okidač” za ovaj skup je činjenica da je Vlada CG na jednoj od posljednjih sjednica donijela odluku da se 500.000 eura , sredstava namjenjenih za ovaj put na koji Mrkojevići čekaju već 40 godina, izdvoji za drugi projekat na sjeveru Crne Gore ,kao i činjenica da i pored toga što je Opština Bar uplatila u decembru prošle godine oko 700.000 eura za eksproprijaciju zemljišta, taj proces još nije započet.

„Nemamo ništa protiv da se grade putevi svuda po Crnoj Gori, ali pitamo sve, posebno Vladu CG, zašto ponovo na štetu Mrkojevića i zašto sada kada je ovaj projekat bio najspremniji da se počne sa njegovom realizacijom – rekao je obraćajući se prisutnima predsjednik Mjesne zajednice Mrkojevići Senad Arabelović koji je pročitao i zahtjeve mještana:

  1. Da se hitno donese Odluka o vraćanju sredstava za izgradnju puta kroz Mrkojeviće koja su budžetom planirana,
  2. Da se preko Uprave za saobraćaj što prije raspiše izvođački tender prema potpisanom Sporazumu,
  3. Da se započne postupak eksproprijacije i isplati vlasnicima zemljišta sredstva koja su uplaćena od strane Opštine Bar na račun Ministarstva finansija.

Mještanin Fado Pelinković obratio se ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću koji je inicirao prebačaj sredstava na štetu Mrkojevića.

„Gospodine Ibarhimoviću. Poslali ste nam najgoru moguću čestitku za Bajram. I dok vi vjerovatno sa porodicom i prijateljima slavite Bajram mi moramo da blokiramo put, jer ste vi olako skinuli novac i prebacili na projekat koji vam je geografski bliži- rekao je Pelinković. Nismo očekivali da ovako obilježimo drugi dan Bajrama , ali na žalost prilike su nas na to natjerale. Natjeralo nas je negativno iskustvo , jer smo već ko zna koliko puta u ovih 40 godina prevareni da će krenuti radovi na putu kroz Mrkojeviće, pa se to nije desilo. Prošle godine opština Bar je uplatila sredstva za  otkup zemljišta, obezbjedjen je novac u budzetu za tekuću godinu za raspisivanje tendera, a mi smo bili korektni i čekali šest mjeseci da se nešto dogodi.“

Put kroz Mrkojeviće dugačak je 14 km i njime godišnje prodje preko 500.000 vozila i oko dva miliona putnika,a zbog toga što je neuslovan česte su saobraćajne nesreće, čak i sa smrtnim ishodima.

Mještani Mrkojevića najavili su nove skupove, ako ne bude reakcije vlade i ne krene se u raspisivanje tendera.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram