Podrška Opštine za 47 preduzetnika, 190.000 eura za razvoj novih biznisa u Baru

Komisija za raspodjelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva Opštine Bar donijela je Odluku o odobravanju sredstava za podršku preduzetništvu za 2022. godinu. Sredstva ukupne vrijednosti 190.000 eura dodijeljena su za 47 biznis planova kojim će se razviti novi biznisi i podstaći otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru u Baru.

Prvorangirani biznis planovi prijavljeni na Javnom konkursu su „Olav olive wood Montenegro-ručna izrada luksuznih predmeta od maslinovog drveta” Anđele Malović koji je podržan sa 5.000 eura, zatim “Izrada unikatnih proizvoda i suvenira od drveta” biznis plan Dubravke Keković sa 4.000 eura a biznis plan DOO “Quattro Amici”, otvaranje restorana sa wine-souvenir shopom “Bocconcino” podržan je istim iznosom. Plan Novaka Đinovića “Proizvodnja električnih bicikala i restauracija starih” i Almase Karađuzović “Souvenir Shop “Tvrđava” Stari Bar” podržani su sa po 4.000 eura kao i biznis ideje “Ribarnica – prodaja svježe i smrznute ribe i morskih plodova” od DOO”Seafish”, unapređenje profesionalnog ribolova i zaštita mora sa kojim je konkursao Marko Dabović, “Izrada hidrauličnih cijevi” od DOO “Inovator”, zatim DOO “Family auto” kao i DOO “Bar Wash”sa istoimenim biznis planovima.
Ostali biznis planovi podržani su u sličnim iznosima, dovoljnim za realizaciju aktivnosti navedenih u prijavi za konkurs.

Na Javni poziv za podršku razvoju preduzetništva je pristiglo ukupno 97 prijava, od kojih 77 bilo ispravno i zadovoljavalo uslove konkursa. Radi potpunijeg uvida u sadržaj i izvodljivost biznis planova i sagledavanja ličnih kompetencija njihovih nosilaca, organizovani su i individualni intervjui sa podnosiocima prijava. Prilikom ocjenjivanja posebno je uzet u obzir potencijal za zapošljavanje, odnosno za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno imajući u vidu porast broja nezaposlenih usljed negativnih uticaja pandemije Covid 19.

Ovako značajan odziv na javni konkurs i sve veći broj podržanih projekata od strane Opštine Bar govori o svrsishodnosi i kvalitetu programa koje lokalna uprava sprovodi i o konkretnom i vidljivom doprinosu razvoju lokalne ekonomije, privrede i uspostavljanju i razvoju novih biznisa i radnih mjesta kroz pružanje prilike svima koji imaju kvalitetnu preduzetničku ideju i volju da je razvijaju.
Odluka je dostupna i na web sajtu Opštine Bar kao i u lokalnim medijima i na službenim kanalima Opštine.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram