Mještani Gorane nisu sami u borbi za svoj kraj

Mještani Mrkojevića, posebno mještani Gorane nisu sami i neće biti ostavljeni da se sami bore za očuvanje životnog prostora i opstanak na prađedovskim ognjištima.
Mrkojevići su u novijoj istoriji poznati kao mirni i državi Crnoj Gori lojalni građani što ne znači da su slabi i nemoćni, a još manje znači da su ostavljeni sami i bez podrške. Vlasti i političari dolaze i prolaze, mijenjaju se, ali život na ovom prostoru mora biti konstanta, odnosno uslovi života trebaju biti sve bolji.
Umjesto da je za Goranu urađen projekat vodosnabdjevanja, da se razmišlja o turističkoj valorizaciji ovog kraja kroz razvoj ruralnog turizma, da se pravi plan unaprijeđenja već razvijene poljoprivrede od koje se zdravim domaćim proizvodima hrane gradska djeca, za Goranu a sada vidimo i za Vukiće, se planiraju kamenolomi. Zar Mrkojevićima nije dovoljna jedna „sanitarna“ deponija koja se puni komunalnim otpadom cijelog crnogorskog primorja već kao nagradu dobijaju i dva kamenoloma.
Čast mi je što sam dio grupacije građana Biram Bar koja je ovom problemu studiozno pristupila i koja je zajedno sa Mrkojevićima spremna da sve uradi kako bi Gorana ostala za život zdrav i čist kraj.
Mi ne pozivamo na nasilje i na kršenje već od strane Vlade potpisanih ugovora, ali smo rasterećeni od bilo kakvog učešća u odobrenju koncesija a isto tako smo Grupacija koja za svoje reagovanje ne čeka saglasnost vrha partije iz Podgorice već slobodno djeluje sa građanima i u interesu građana.
Kako bi „otvorili karte“ i kako bi se svi odbornici – predstavnici naroda izjasnili da li su za ili protiv kamenoloma u Mrkojevićima, te kako bi se vidjelo ko je što radio, a ko što sada radi po pitanju odobrenja koncesija za kamenolom u Gorani, Biram Bar je pokrenula inicijativu za održavanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Bar. Sjednica će biti prilika da se dobiju značajne informacije i dokumenta za dalje djelovanje.
Kako se u zadnje predizborno vrijeme svi deklarativno bore za Mrkojeviće očekujemo da će na sjednici Skupštine Opštine svi biti jedinstveni i da će svi dići ruku PROTIV kamenoloma u Mrkojevićima. Siguran sam da će i Vlada koja je potpisala ugovor o koncesiji drugačije gledati na jedinstvenu podršku mještanima Gorane i da će shvatiti da bi kamenolom uništio i onemogućio život u Gorani, te da će naći rješenje da obešteti koncesionara, a mještanima vrati spokoj života na selu.
Pokretanje inicijative za održavanjem vanredne sjednice Skupštine Opštine Bar je samo prvi korak koji smo preduzeli, a na osnovu zaključaka i dokumenta sa iste donijećemo odluku o daljem djelovanju.
Grupacija Biram Bar je partija koja okuplja Barane, a mnogi Mrkojevići su njeni uvaženi članovi što obavezuje da se bude sa svojim građanima i da im se pruži podrška. Biram Bar nema hipoteku iz predhodnog perioda odobravanja ove koncesije, nema ni poslovnu obavezu prema koncesionaru a još manje čeka „signal“ iz Podgorice. Mi smo spremni da se borimo da se u skladu sa zakonom nađe rješenje da Gorana ostane čista, a koncesionar ne bude oštećen.
Ne želimo nikome da nanesemo štetu ali zbog budućnosti naše djece, te kako bi prekinuli trend da Mrkojevića ima više u Sjedinjenim Američkim Državama nego u samim Mrkojevićima, grupacija Biram Bar je uz mještane Gorane i sve će uraditi da se ovom selu vrati mir, a da barska pijaca i dalje bude puna zdravog, ekološkog voća i povrća sa ovog područja.

BIRAM BAR
Politički direktor
Ćazim Alković

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram