Objavljen prvi broj časopisa MASLINADE

IZVOR: FERAL.BAR

Iz štampe je izašao prvi broj “Maslinade”, prvog crnogorskog časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom. Izdavač je Društvo maslinara Bar.

Maslinada je štampana na 36 strana, u koloru, na luksuznom papiru, modernog dizajna. Urednik je Željko Milović, a za časopis piše veliki broj uglednih saradnika – opštinskih zvaničnika, naučnika iz raznih oblasti, novinara, publicista… Urednik fotografije je Danilo Pavlović, a dizajn potpisuje Jelena Sekulić Marović.

Časopis otvara tekst predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića o aktivnostima lokalne uprave u cilju “rebrendovanja” Stare masline, a nastavlja ga tekst o Kući maslina kao budućem centru crnogorskog maslinarstva, te naučno-turistička reportaža o Džidžarinu, najatraktivnijem maslinjaku u barskoj opštini.

Mr Marija Markoč je pisala o valorizaciji sporednih proizvoda iz maslinarstva i uljarstva, dr Zarija Pejović o kooperativima u maslinarstvu, mr Stanislav Štambuk sa Hvara o rezidbi i kalemljenju maslina, a dr Ilija Moric sa Luštice o fenomenu suhozidanja na crnogorskom primorju.

Kustos Starog grada Bara, arheolog mr Mladen Zagarčanin, autor je stručnog teksta “Antika i maslinarstvo barskog kraja”, a jedan od najpoznatijih crnogorskih medievalista, dr Savo Marković, teksta o maslinarstvu u Baru u XIV, XV i XVI vijeku.

Časopis donosi i intervjue sa Saidom Čantićem, vlasnikom najvećeg “mladog maslinjaka” u barskoj opštini (Ivanka Leković), te sa slikarom Vladom Iličkovićem čija je vječna inspiracija upravo maslina (Radomir Petrić), zatim priču iz Valdanosa ulcinjskog publiciste Mustafe Canke, ali i serijal “Škola degustacije i prepoznavanja maslinovog ulja” (mr Ćazim Alković).

Prvi broj “Maslinade” donosi i rekapitulaciju rada Društva maslinara Bar (Dino Mujić), foto-priče prošlih vremena iz ugla Senada Petovića, kao i tradicionalne recepte iz restorana “Kaldrma”.

-Maslinada je na crnogorskom primorju opšteprihvaćeni naziv za maslinjake koji krase brežuljke u okolini primorskih gradova.

To prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo nas je ponukalo da baš tako nazovemo časopis namijenjen prvenstveno maslinarima i ljubiteljima masline i maslinovog ulja, ali i svima koji vole kulturu življenja sa ovim svetim drvetom i mediteranski način života.

Časopis će imate edukativno-promotivni karakter, a široki spektar tema će ga činiti prijemčivim za sve generacije i društvene staleže. Pritom će zadržati specifični karakter lista okrenutog Baru, njegovoj tradiciji, sadašnjosti i budućnosti.

Maslinada je zamišljena kao časopis koji spaja, kao i sama maslina što spaja. Želja nam je da učvrstimo veze maslinara u samom Baru, ali i maslinarskih prijatelja sa istočne obale Jadrana, u različitim državama-stoji, pored ostalog, u uvodniku kojeg potpisuju mr Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar i Željko Milović, urednik časopisa.

Prvi broj “Maslinade” je besplatan, i kao poklon će se dijeliti onima koji žele da čitaju o ovom, za Barane posebnom drvetu. Naredni će se prodavati putem pretplate ili na specijalizovanim punktovima. Časopis će izlaziti četiri puta godišnje, kao dio projekta Erasmus+, finansiranog od strane EU.

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.