In memoriam: Velizar Čađenović Čađo (1950-2021)

IZVOR: FERAL.BAR

Juče je u Baru u 71. godini iznenada preminuo Velizar Čađenović-Čađo, doajen crnogorskog vatrogastva.

Velizar Čađenović je rođen 18. aprila 1950. godine u Brskutu, opština Titograd. Završio je Srednju građevinsku školu u Podgorici, a potom školovanje nastavio u Novom Sadu na Visokoj tehničkoj strukovnoj školi, smjer zaštita od požara.

Nakon završenih studija, kao mladi inženjer, profesionalnu karijeru je započeo u SUP-u Bar na poslovima inspektora za zaštitu od požara.

Od 1. januara 1988. radi kao komandir vatrogasne stanice u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “24. Novembar”, i do kraja života ostaje vjeran ovom pozivu. Od 2000. godine u Vatrogasnom savezu Crne Gore nastavlja unaprjeđenje našeg vatrogastva, a od 2007. do penzionisanja 2018. obavljao je dužnost komandira u Službi zaštite Opštine Bar.

Kao stručnjak iz oblasti zaštite od požara, bio je angažovan i u radu Inženjerske komore Crne Gore u V strukovnoj Komori.

Od 2012. do 2021.  bio je član Skupštine Strukovne komore drugih inženjerskih struka i planera neinženjerskih struka Inženjerske komore Crne Gore, od 2012. do 2016.  član Izvršnog odbora Strukovne komore drugih inženjerskih struka, a od 2016. do 2020. potpredsjednik Izvršnog odbora strukovne komore drugih inženjerskih struka.

Bavio se projektovanjem, revizijama i tehničkim prijemima objekata iz oblasti zaštite od požara.

Velizar Čađenović je bio glavni inicijator pokretanja izgradnje novog Vatrogasnog doma, kao i unaprjeđenja vatrogastva u Baru i čitavoj Crnoj Gori. Izuzetno požrtvovan i posvećen poslu, prije svega spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, svojim nesebičnim zalaganjem prenosio je znanje mlađim generacijama.

Svoj posao obavljao je sa velikom ljubavlju i posvećenošću. U velikom broju situacija, bio je na prvoj liniji gašenja požara, danima ostajući sa svojim vatrogascima na mjestu gdje divlja vatrena stihija.

U Baru i u Crnoj Gori, Velizar Čađenović Čađo ostaje zauvijek u pamćenju kao izuzetan i uvijek pouzdan  kolega i prijatelj, blage naravi i prepoznatljivog osmjeha koji su ga krasili cijelog života.

Porodica Čađenović, svi koji su ga poznavali i cjelokupno crnogorsko vatrogastvo gubitkom ovog plemenitog čovjeka, humaniste i stručnjaka pretrpjeli su nenadoknadivi gubitak.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram