Struja loša, put nikakav, javna rasvjeta slaba

Izvor: Dan

Autor: Dragan Stojanović

Stanovnici Mjesne zajednice Mrkojevići godinama se suočavaju s prekidima u napajanju električnom energijom, a posljednjih nekoliko mjeseci ovaj problem je još učestaliji, pa ostaju u mraku i zbog slabijeg vjetra ili padavina.

Prema riječima predsjednika MZ Mrkojevići Senada Arabelovića, nerijetko se dešava da struja nestaje i više puta u toku dana i noći, a ponekad su domaćinstva u mraku i više od deset sati.

Savjet MZ Mrkojevići se zvanično obratio Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), kao jedinom nadležnom preduzeću za rješavanje ovog problema. Iako su, kako kažu, sigurni da u CEDISU-u dobro znaju za njihov problem, do danas nisu dobili nikakav odgovor.

 

-Nismo dobili nikakav odgovor od CEDIS-a, a na terenu se ništa nije promijenilo.Problem je stari dalekovod, koji nije rekonstruisan još od izgradnje, i zbog kojeg najčešće dolazi do nestanka električne energije.Niskonaponska mreža je u većem dijelu mjesne zajednice rekonstruisana – kaže Arabelović.

Mještani u dijelu naselja Rašketići – Lisičići nezadovoljni su i stanjem javne rasvjete. Tvrde da je puno stubova palo i da rasvjeta godinama nije sanirana od strane „Komunalnog preduzeća”. Kažu da ni sijalice na javnoj rasvjeti ne mijenjaju redovno, ili stavljaju one manje jačine.

-Situacija sa javnom rasvjetom u naselju Rašketići – Lisičići je zbilja nezadovoljavajuća. Odbor MZ je slao dopise „Komunalnom preduzeću” s kontakt telefonom mještana da bi izašli na teren. Takođe smo kontaktirali s njima i telefonom, slali fotografije stubova osobi zaduženoj za javnu rasvjetu – kaže Arabelović.

Putna infrastruktura je takođe veliki problem mještana ove mjesne zajednice. Kako tvrde, odavno nije bilo ulaganja u rekonstrukciju saobraćajnica.

-Glavni put kroz Mrkojeviće je trenutno u nadležnosti Uprave za saobraćaj, i za ove dvije godine nisu vršene popravke te saobraćajnice. Kroz zaseoke prije dvije-tri godine je izvršena sanacija dijela puta od raskrnice (nekadašnji „Agroexport”) do Gorane.

Savjet MZ se u februaru ove godine obratio Upravi za saobraćaj s molbom da ispoštuju obavezu koju su sporazumom preuzeli, a tiče se toga da putni pravac Sv. Ivan – Kamenički most bude u planu za 2021. godinu.

Odgovor smo dobili početkom marta, u kome nam saopštavaju da je ovaj putni pravac uvršten u program za 2021. godinu, ali da se čeka Zakon o budžetu za konačnu odluku. Obaveze Opštine, a tiču se eksproprijacije zemljišta za put počele su da se realizuju i već je znatan dio vlasnika obaviješten kolika je to površina koja je potrebna za eksproprijaciju – kazao je Arabelović.

 

Uskoro počinje izgradnja sportske sale

-Prije više od 20-ak dana formiran je Odbor za izgradnju sportske sale u Pečuricama, koji je sastavljen od članova škole, MZ, Opštine, iseljenika, kao i od istaknutih pojedinaca iz Mrkojevića.

Opština Bar je u skladu sa protokolom uplatila svoj dio još krajem prošle godine, u iznosu od 150.000 eura, društvo „Rumija” svoj dio treba uskoro da uplati, ali je još uvijek neizvjesno šta će biti s nadleđnim ministarstvom kao jednim od potpisnika.

U tom cilju predstavnici odbora su prošle sedmice imali sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, na kome je načelno postignuta saglasnost da se započne sa aktivnostima na realizaciji projekta – kaže Arabelović.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram