Otkup zemljišta za put ušao u budžet, Raičević obećao realizaciju

Juče održana sjednica lokalnog parlamenta u Baru bila je ,kako je to i normalno ,interesantna i za mještane Mrkojevića. Ono što je obilježilo jučerašnje zasjedanje je izbor predsjednice Skupštine Mr Milene Božović koja je na tom mjestu zamijenila dosadašnjeg prvog čovjeka lokalnog parlamenta Mića Orlandića, kao i rasprava o budžetu za 2021. godinu.

U dijelu rasprave o budžetu za Mrkojeviće je najznačajnija stavka bila ona vezana za eksproprijaciju (otkup) zemljišta za izgradnju – rekonstrukciju puta R-29 Brdo Sv. Ivan- Kamenički most. U budzetu za koji su ruku podigla 24 odbornika Opštine Bar predvidjeno je 1.7 miliona eura za otkup zemljišta i to za devet stavki medju kojima je i kako stoji „Otkup dijela zemljišta za saobraćajnicu kroz Pečurice i saobraćajnicu na Velikom Pijesku u zoni „B“ DUP Veliki Pijesak“.

Ono što je čudno u svemu ovome jeste da se stavka koja se odnosi na zvaničan regionalni put “R-29, Bar (Tunel Ćafe – Kamenički Most – Krute)” u budžetu za 2021. godnu pojavljuje pod nazivom “Otkup dijela zemljišta za saobraćajnicu kroz Pečurice”, ako mislimo o istom. NVU Jadranski horizonti (kao učesnik online javne rasprave) uložila je komentar Sekretrijatu za imovinu, zastupanje i investicije na istu ovu stavku . Razumijemo da do trenutka donošenja budžeta za 2021. godinu nije postojala precizna kvadratura sa pripadaju’im cijenama otkupa, ali se prosto postavlja pitanje kako se u Sekretrijatu za imovinu, zastupanje i investicije došlo do cifre 1.7 milion eura i koji dio pripada regonalnom putu R-19. Ranijih godina je postojala praksa određivanja okvirne procjene eksproprijacije za ovaj put (kao za budžet za 2014. godinu), zašto tako nije i za 2021. godinu ?

Ono što je čudno u svemu ovome je i činjenica da su pomiješane „babe i žabe“ u stavci gdje se pominje put kroz Pečurice i Veliki Pijesak, dakle ,dvije lokacije koje su udaljene jedna od druge 3 kilometra.

Zbog toga je, tokom zasjedanja, imao izlaganje odbornik Omer Vukić koji je ukazao na činjenicu da nema iskazanih vrijednosti odnosno da one nijesu definisane. On je istakao da je ovo bila teška godina okarakterisana pandemijom, ali da uprkos tome Mrkojevići trebaju biti zadovoljni, jer je riješeno nekoliko projekata poput vodosnabdijevanja, uplate sredstva za sportku salu ,te da je opština dokumentovano preuzela obavezu eksproprijacije zemljišta pomenutog putnog pravca do Kameničkog mosta.

Predsjednik Dušan Raičević u završnom izlaganju ,izmedju ostalog, je naveo da je elaborat o eksproprijaciji stigao u Upravu za nekretnine (PJ Bar) i da će se u narednoj godini krenuti sa eksproprijacijom zemljišta na potezu do Kameničkog mosta.

Čvrsto vjerujući u to , ipak ostaje pitanje koliki će biti intenzitet te eksproprijacije, ko će imati prednost u otkupu zemljišta , da li će to biti Maljevik, Topolica, put kroz Pečurice (regonalni put R-29 dio kroz MZ Mrkojeviće) ili saobraćajnica na Velikom pijesku. Pitamo se i kada će početi eksproprijacija, ako dodje do nje, u prvoj ili drugoj polovini godine. Pitamo se koliko će sredstava biti odvojeno od ovih 1,7 miliona za put Sv.Ivan- Kamenički most, ili će se , ne daj Bože , ponoviti istorija kao prije pet šest godina kada su čak precizno bila predviđena sredstva za otkup zemljišta kroz Mrkojeviće, a onda su volšebno izgubljena.

Ipak u tu varijantu nećemo vjerovati, jer imamo i obećanje predsjednika Raičevića da će se eksproprijacija ostvariti, a to nas tjera da vjerujemo da će i njegovi saradnicu podržati tu ideju i da neće biti opstrukcije u realizaciji.

Vrijeme će pokazati….

 

NVU Jadranski horizonti

 

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook
Instagram