U Pečuricama otvorena ambulanta

Mrkojevići ponovo dobili ambulantu, poslije deset godina

Na prigodnoj svečanosti u Pečuricama danas je nakon desetogdišnje pauze ponovo puštena u rad ambulanta.

Na otvaranju ambulante bili su odlazeći ministar zdravlja Kenan Hrapović, predsjednik  Opštine Bar Dušan Raičević,.predsjednik SO Bar Mićo Orlandič. direktorica JZU Dom zdravlja Bar dr Branka Purlija, predstavnici MZ Mrkojevići i mještani.

Time je na najljepši način okončana inicijativa koju su ljetos ovim povodom Ministarstvu zdravlja uputili iz Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, a naknadno i MZ Mrkojevići.

 Otvarajući ambulantu, ministar Hrapović  je iskazao zadovoljstvo zbog uspješnog renoviranja ovog prostora površine oko 250 kvadratnih metara, dodajući da je u prostor i opremu uloženo  preko 10.000  eura.

-Sa ponosom svjedočimo otvaranju ambulante, koja je više od deceniju bila zatvorena. Stanovnici ovog kraja, njih 4.000, a mahom su to  staračka domaćinstva, više neće morati da odlaze u Bar zbog usluga koja su obuhvaćene primarnim nivoom zdravstvene zaštite.

Time je moje zadovoljstvo veće, jer je okosnica četvorogodišnjeg rada našeg tima u Ministarstvu zdravlja bila da približimo zdravstvenu zaštitu građanima, odnosno da približimo ljekara pacijentima.

Otvaranje ambulante, kao i mnogih drugih, renoviranje, adaptacija i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga u svim dijelovima Crne Gore bili su jedan od prioriteta Vlade Crne Gore i mislim da smo  u proteklom periodu uradili  zaista dobar posao-rekao je Hrapović.

On je dodao da je i sa aspekta turističke privrede ovo događaj,  jer su Mrkojevići poznata turistička destinacija, „na ovom mjestu tokom sezone bude i do 10.000 turista, i oni mogu ovdje dobiti neophodnu zdravstvenu zaštitu“.

-Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji (u Baru), Dom zdravlja Bar ima dvije covid ambulante, za odrasle i djecu, u prosjeku se dnevno pruži oko 230 usluga u covid ambulanti za odrasle i oko 20 u covid ambulanti za djecu.

Prosječno se oko polovine uputi u bolnicu na dalju dijagnostiku. a patronaža radi pojačanim kapacitetom.

 Jedan zdravstveni radnik Doma zdravlja je pozitivan, ali, svi ostali pružaju dodatne napore i zaista zaslužuju svako divljenje-kazao je Hrapović.

On je  ocijenio da se zdravstveni sistem pokazao kao najjača karika u lancu, no, kako je naglasio, „nema tih zdravstvenih mjera koje nam mogu pomoći ako se ponašamo neodgovorno“.

-Ljekari i cijeli zdravstveni sistem radi najbolje, ali svi ostali nisu na tom nivou. Još uvijek nema vakcine i zato je  neophodno da svi budemo istrajni i odgovorni prema sebi i onima koje volimo. kako bismo zajedno, jer jedino tako možemo, sačuvali zdravlje u najvećoj mogućoj mjeri.

Porodicama preminulih iskazujem iskreno saučešće, uz nadu da će oni koji bore za život u toj borbi uspjeti, jer su u rukama naših heroja, kojima je svaki život uspjeh i cilj-kazao je Hrapović.

Na pitanje Glasa Mrkojevića ko je bio glavni inicijator otvaranja ambulante, Hrapović je odgovorio da inicijativa „postoji već dugi niz godina, još dok sam  bio na čelu Fonda zdravstvenog osiguranja“.

-Ali,  neke stvari tada nisu bile definisane. Dosta često sam u ovim prelijepim krajevima i bila mi je želja da ovi ljudi dobiju što zaslužuju. Strateški cllj ministarstva bio je da se doktori približe građanima, i to smo danas ovdje ostvarili-rekao je Hrapović.

Na pitanje Glasa Mrkojevića-koje je mjesto Savjeta Muslimanskog naroda u svemu ovome, Hrapović je  odgovorio:

-Takođe je to bio jedan dio inicijative koji je doprinio da zajednički odradimo ovaj posao i da danas to proslavimo-kazao je Hrapović.

Direktorica JZU Dom zdravlja Bar dr Branka Purlija, kazala je da su prioritet te zdravstvene ustanove laka i dostupna zdravstvena zaštita i pružanje kvalitetne zdravstvene primarne usluge.

-Nastojimo da osluškujemo sve potrebe stanovnika Bara i cijele Opštine. Mrkojevići su poznati kao strpljiv, miran i oštrouman narod. Svoju strpljivost pokazali su i time da više od deceniju, a malo manje od dvije decenije, nemaju adekvatnu ambulantu.

Ukoliko Dom zdravlja ima područne jedinice u Starom Baru, Sutomoru, Virpazaru i Ostrosu, ne postoji nijedan razlog da nema ambulante i u Mrkojevićima, gdje je  po popisu stanovništva 4.000 stanovnika-istakla je dr Purlija.

Zahvaljujući stanovnicima Mrkojevića na ispoljenom strpljenju, ona je dodala da ambulanta nije otvorena reda radi, „ jer, kad se nešto radi radi reda, tu je puno nereda“.

-Otvaranje ambulante urađeno je sa puno volje, ljubavi, truda,i rada i to je njen kamen temeljac. Ukoliko bude potrebno, i ovdje će se otvoriti covid ambulanta,  kao u Ostrosu gdje je opštinski tim  u saradnji sa Domom zdravlja hitno reagovao nakon  poziva doktorke Ganimete Hodža da je bilo trideset novoprijavljenih covid slučajeva.

Sada smo nakon tri nedjelje na jednom  prijavljenom pacijentu u Ostrosu i nadamo se tamo korona fri situaciji-istakla je dr Purlija.

Ona je izrazila nadu da će zaživjeti  ambulanta, „trudićemo se za to svim silama“, sugerišući  svim mještanima  da se „samostalno ili preko MZ“ obrate Domu zdravlja i Ministarstvu zdravlja  „ako ovdje bude nekih problema“.

-Očekujem ih u samom startu  ali,oni su rješivi. U ambulanti su sada  dr Fahredin Pali, koji je mlad i veoma stručan ljekar, medicinska sestra i higijeničarka.  U deficitu smo sa vozilom a ljeti bi ovdje  trebale dvije  smjene, imam veliku volju da  se sve to sprvede.

U ovoj ambulanti građani će moći da dobiju svu dijagnostiku, terapije, ispisivanje recepata, vakcine protiv sezonskog gripa,  a biće uskoro dostupan i EKG aparat-poručila je dr Purlija.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da je otvaranje ambulante radostan trenutak za sve u Baru, „a posebno za Mrkojeviće“,  navodeći da je ovo „ još jedan od doprinosa koje svi zajedno dajemo u pravcu realizacije ključnih ciljeva u zaštiti zdravlja“.

-Inicijativa koja je potekla prije svega  od stanovništva ovog kraja, podržana od mjesne zajednice Mrkojevići naišla je na odobravanje i bivšeg i sadašnjeg rukovodstva Doma zdravlja, a prije svega na odobravanje i  podršku Ministarstva zdravlja, kojima se zahvaljujem u ime Opšštine Bar.

U nadi da će ova ambulanta biti u punoj službi stanovnika,  apelujem da se svi zajedno pridržavamo mjera i preporuka koje su na snazi, u cilju uspješne borbe protiv koronavirusa-zaključio je Raičević.

Podjeli objavu na:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *