Maslinari Bara na „Noćnjaku“ u Zadru

Predstavnici Društva maslinara Bar iz Zadra donjeli priznanja i  medalje

Tri predstavnika Društva maslinara Bar su uz poštovanje svih propisanih zaštitnih mjera nacionalnih koordinacionih tijela za borbu protiv koronavirusa kako Crne Gore tako i Hrvatske su protekle sedmice u Zadru u hotelu Kolovare učestvovali na 22 manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak.

Barski maslinari su na Noćnjak putovali uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Podrška Ministarstva i razumjevanje značaja učešća na ovakvim skupvima, prezentacija crnogorskog maslinarstva, razmjena iskustva sa maslinarima puno znači i ta podrška ih podstiče na dalji rad i zalaganje na unaprijeđenju maslinarstva.

Predsjednik Društva maslinara Bar, ujedno i menadžer Opštine Bar, Ćazim Alković je na stručnom skupu održao predavanje na temu: „Maslinarstvo u funkciji razvoja ruralnog turizma u Baru i Crnoj Gori“. On je pored ostalog kroz predavanje predstavio realizaciju projekta Kuće maslina u Starom Baru što je izazvalo veliko interesovanje prisutnih i pohvale na račun Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opštine Bar i svih crnogorskih maslinara.

Alković je u svečanom dijelu manifestacije od organizatora Zadružnog saveza Dalmacije primio vrijedno priznanje „Marko Vrsalović“ za unaprijeđenje maslinarstva i međunarodne saradnje. Dodjeljeno priznanje je potvrda dvadesetogodišnje plodotvorne saradnje i osnova za buduće zajedničke projekte.

Barski maslinar i uspješni promoter Crnogorskog maslinarstva u širem regionu, Božo Šaltić je za kvalitet proizvoda od maslina – paštetu od maslina koja je pored ostalih analiza prošla i kontrolu Zavoda za javno zdrastvo iz Splita dobio zlatnu medalju za kvalitet. Božo je takođe dobio zlatnu medalju za proizvod od masline „škrinju“ za zlatno pero koje je kao nagrada dodijeljno na Noćnjaku.

Da se u Crnoj Gori proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta potvrđuju dvije zlatne i dvije srebrne medalje za kvalitet koje je na Noćnjaku dobila naša renomirana kompanija AD Plantaže 13. jul iz Podgorice. Pokazalo se da Plantaže nisu konkurencija crnogorskim maslinarima već lokomtiva koja može da povuče crnogorsko maslinarstvo ka sveobuhvatnom napretku.

Takođe, priznanje, dvije zlatne i dvije srebrne medalje te četiri diplome za učešće su dobili maslinari iz Ulcinja. Maslinar iz Ulcinja, Osman Kallaba je dobio dvije zlatne medalje što je svakako za ponos i poštovanje.

Barani su na Noćnjaku sklopili nova i učvrstili stara prijateljstva, Važan sastanak je održan sa voditeljicom Splitskog panela dr. sc. Mirellom Žanetić koja se nada da će uspjeti da organizuje svoje obaveze i dođe u Bar na manifestaciju Ex albis ulivis što bi bio značajan doprinos u formiranju i registrovanju crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja.Sa organizatorima , rukovodstvom Zadružnog saveza Dalmicije gospodinom Lordanom Ljubenkovim je razmatrana mogućnost organizacije zajedničke manifestacije u Baru. Zaključeno je da je realno moguće organozavati takvu manifestaciju što bi bilo novo za sve a sigurno bi bilo višestruko korisno kako za unaprijeđenje maslinarstva tako i za unaprijeđenje turističke ponude, promocije zdrave hrane, podizanju kvaliteta maslinovog ulja te mnogih drugih benefita.

Put u Zadar u aktuelnim okolnostima je bio komplikovan ali se trud sigurno isplatio i Barski maslinari su opravdali povjerenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Bar –saopšteno je iz Udruženja.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram