MRKOJEVIĆI IMAJU PERSPEKTIVU

Gost Glasa Mrkojevića: Emro Radović, dugogodišnji turistički poslenik

 

Emro Radović je rodjen 13.05.1948 u Baru u selu Ravan i iza sebe bilježi dugotrajni rad u raznim oblastima turističke privrede i obrazovanja u Bosni i Hercegovini .

“Radio sam u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Sarajevu 1970-1971 godine kao nastavnik ugostiteljske struke. Za drugi kongres samoupravljača Jugoslavije( održan u Skenderiji u Sarajevu, angažovan sam na otvoranju hotela “Terme Ilidža” radi uhodavanja poslovanja. Od polovine 1972 godine ponovo sam u nastavnom procesu Ugostiteljske skole u Sarajevu. Krajem 1976. godine postavljen sam na mjesto zamjenika direktora hotela “Terme Ilidža”, a od 1980 -1982. godine za direktora preduzeća Terme Ilidža.1982. godine izabran sam za člana Izvršnog odbora Opštine Ilidža za poslove Olimpijade turizma i male privrede do 1986. godine. Istekom mandata u Opštini na Ilidži prelazim na mjesto zamjenika direktora hotela Bristol, a od 1988. godine sam na funkciji direktora preduzeća “Bristol” Sarajevo – do privatizacije 2008. godine.Ugostiteljska škola Sarajevo vraća me na poslove pomoćnika direktora za nastavu od 2008 do penzionisanja. Cijeli radni period u Sarajevu i nakon penzionisanja bio sam vanredni predavač u gore pomenutoj skoli” – kaže nam Emro Radović

 

Da li vidite perspektivu Mrkojevića kao turističku destinaciju sa raznorodnom ponudom?

 

Zadovoljstvo mi je odazvati se Vasem ljubaznom pozivu da se za naš kraj da bilo koji doprinos za dalji razvoj i prosperitet.

Turistička privreda već decenijama u ekspanziji u većem dijelu svijeta. Razlog tome i činjenica da se kroz ovaj proizvod uključuje oko pedesetak raznih privrednih grana. Međutim, ova grana privrede je izuzetno osjetljiva na razne društvene i prirodne promjene, sto treba imati u vidu.

Ovaj kraj ima izuzetno povoljne prirodne uslove te ih ne treba elaborirati.

Drustveni- ekonomski uslovi dobri su, raduje opredijeljenost društva za razvoj i investiranja u oblasti turizma,poljoprivrede i energetike.

Ovakvo opredjeljenje značajno će uticati na pozitivne tokove u privredi.

Paralelnim ulaganjem u infrastrukturu mogu se ostvariti i značajna ulaganja u privredni razvoj našeg kraja. Ulaganje vidim prije svega u poduzetnicima iz naše sredine i dijaspore, ali i zajedničkih interesa u investiranju.

Gostoprimstvo našeg kraja je poznato što je izuzetno bitno, jer faktor ČOVJEK u ovim djelatnostima je uslov broj JEDAN.

Obalno područje je skoro cijelo izgrađeno. Dosta je neplanske gradnje ,ali ima i pozitivna strana da ipak dolazi veliki broj posjetilaca koji generišu i određenu potrošnju.

Izgradnjom zabavnih sadržaja značajno bi uticalo na kvalitet ponude za boravak turista(diskoteke,barovi i sl).

Sportski tereni imali bi direktan uticaj na produženje sezone. Ovdje treba imati u vidu položaj ovog prostora između dva grada, moguce bi bilo interpolirati namjenske sadržaje za određene sportove na vodi, ali i na terenima.

Biciklizam je u usponu te bi trebalo ispitati mogućnosti za izgradnju staza za ovaj zdravi sport i rekreaciju. Pješačenje takođe aktivnost koja bi se mogla organizirati u manje naseljenim ( izgradzenim) prostorima sa pristupima na glavne saobraćajnice .

Nije mi poznato kakav je planski statut obale pod KOMINOM.

Izvanredno bi se mogla uklopiti jedna sportsko- ribolovna marina( sportovi :jedriličarstvo,paraglajding i dr ). Sigurno bi bilo mjesta za jedan kvalitetan auto kamp – za ovu lokaciju potrebna su mi Vaša razmišljanja i prijedlozi.

Izvori voda Škurte, Virice i drugih dobra su mjesta u blizini kojih bi se mogli aktivirati vidikovci. Sadrzaj ponude prilagodio bi se izletničkoj klijenteli sa autenticnom gastronomskom ponudom,i proizvodima voća i povrća ovog kraja.

Jedno etno selo ima smisao  osmisliti i organizirati ,jer cijenim da ima adekvatnih prostora. Flora našeg kraja je vrlo interesantna, na daleko poznata, ali nedovoljno iskorištena maslina i njeni proizvodi. Drvo masline ( koje se oreže ) koristilo bi se za izradu suvenira. U sklopu ovog etno- sela -parka moglo bi se razmišljati o “koloniji umjetnika”i slično. Folklorne priredbe proširile bi ponudu kraja i dale bi kulturni doprinos ukupnom ambijentu.

Naši ljudi su poznati po uzgoju voća i povrća,a posljednjih godina i pčela – meda. Prodaju ovih proizvoda interesantno bi bilo nuditi na džardin, ali pružati i druge usluge na licu mjesta. U svijetu postoje pokreti sa zdravim hranom i interes je sve veći jer je to sada trend.

Prirodna blagodat je i veliki broj sunčanih dana što bi se moglo valorizirat izgradnjom manjih solarnih kapaciteta koji bi donijeli dobre finansijske rezultate i stabilnost za potrošače i korisnike usluga.Uz ove kapacitete realno je izgraditi rekreativne bazene pored proširanja ponude nadomjestili bi se nedostajući plažni kapaciteti.

Ovo su ideje ( kritički gledano želje ) i mogućnosti na duži rok- perspektive razvoja ovog kraja.

Sve ovo treba analitički sagledati sa više aspekata,mogućnosti i društveno ekonomskog interesa.

Verifikaciji bi predhodila valjana programska dokumentacija sa nosiocima i vremenskim periodima ostvarivanja ovih planova po segmentima.

Sigurno je da ima interesa i od države i od fondova EU, ali i realnog sektora. Plansko urbanistička dokumentacija preduslov je za prezentaciju i realizaciju ovih aktivnosti.

Smatram da je za početak ovo dovoljno,a razgovore bi mogli nastaviti u Baru kada se za to steknu uslovi.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram