Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji: Perspektiva mladih u vezi sa značajem i trenutnim statusom procesa

Autor: Edin Koljenović, Šef međuvladine organizacije Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori

Ovaj autorski tekst urađen je u okviru projekta pod nazivom „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“ podržanog od strane Opštine Bar, a koji sprovodi NVU “Jadranski horizonti”. Cilj projekta je podizanje svijesti i znanja o važnosti Evropske integracije Crne Gore.

Put Crne Gore ka pristupanju Evropskoj uniji (EU) predstavlja značajan korak u oblikovanju njenog priželjkivanog budućeg statusa kao prosperitetnog i demokratskog društva. Za mlade u zemlji, proces pristupanja Uniji ima ogroman značaj, jer pruža mogućnosti za rast, razvoj i značajno učešće u evropskoj zajednici. U ovo tekstu osvrnućemo se na  značaj pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji iz perspektive mladih, ističući potencijalne uticaje na različite aspekte njihovih života i analizirajući trenutni status procesa.

Značaj procesa pristupanja Crne Gore Uniji za mlade:

 

  1. Ekonomske mogućnosti: Pristupanje Uniji može otvoriti ogromne ekonomske mogućnosti za mlade ljude. Članstvo u jedinstvenom tržištu EU-a će promovisati trgovinu i investicije, stvarajući više radnih mjesta i podstičući preduzetništvo, čime će se riješiti problem nezaposlenosti mladih i ekonomske nejednakosti.
  2. Unaprijeđene obrazovne mogućnosti: Pristup Unije obrazovnim programima i inicijativama mobilnosti kao što je Erasmus+ može omogućiti mladim ljudima studiranje u inostranstvu, da budu izloženi različitim kulturama, kao i sticanje vještina i znanja, koja doprinose ličnom razvoju i konkurentnosti na globalnom tržištu rada.
  3. Jačanje vladavine prava i institucija: Proces pristupanja zahtijeva značajne reforme, uključujući pravosuđe i javnu upravu. Vladavina prava i odgovorne institucije mogu stvoriti povoljno okruženje za mlade da slijede svoje ambicije i aktivno doprinose izgradnji demokratskog društva.
  4. Podsticanje građanskog aktivizma: Vrijednosti EU, uključujući demokratiju, ljudska prava i građanske slobode, mogu osnažiti mlade ljude da aktivno učestvuju u oblikovanju politika svoje zemlje i zalažu se za progresivne promjene.
  5. Zaštita životne sredine: Pristupanje EU zahtijeva poštovanje ekoloških standarda, što podstiče mlade ljude da učestvuje u održivim praksama i inicijativama za čistiju i zdraviju budućnost.

Trenutni status pristupanja Crne Gore EU:

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u procesu pristupanja EU. Crna Gora je zvaničan kandidat za članstvo od 2010. godine i otvorila je nekoliko pregovaračkih poglavlja, koja obuhvataju različita područja zakonodavstva EU. Međutim, i dalje postoje neki izazovi koji utiču na tempo i kvalitet napretka:

  1. Vladavina prava i korupcija: Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaje ključni izazov. Mladi vide korupciju kao prepreku svojim ambicijama i zahtijevaju transparentne institucije koje će zastupati javni interes.
  2. Ekonomske reforme: Uprkos naporima da se poboljša ekonomija, nezaposlenost mladih i regionalne razlike i dalje postoje. Unapređenje poslovnog okruženja i ulaganje u sektore s velikim potencijalom za mlade su ključni za stvaranje više prilika za mlade ljude.
  3. Sloboda medija: Mladi su zabrinuti zbog stanja medijske slobode i pluralizma u Crnoj Gori. Garantovanje nezavisnih medija je od suštinskog značaja za dijalog i aktivno građansko učešće.
  4. Odliv mozgova: Fenomen odlaska mladih zbog ograničenih mogućnosti kod kuće predstavlja izazov za razvoj zemlje. Stoga su napori da zadrži talente i privuče stručnjake kroz unaprijeđenje prilika od ključne važnosti.

 

Proces pristupanja Crne Gore EU ima izuzetan značaj za mlade ljude. On predstavlja put ka ekonomskom prosperitetu, unaprijeđenim obrazovnim mogućnostima i konsolidaciji demokratskih vrijednosti. Iako je zemlja ostvarila napredak, od suštinske je važnosti suočiti se s izazovima vezanim za vladavinu prava, korupciju, ekonomske reforme, medijsku slobodu i odliv mozgova. Kroz usvajanje pristupa usmjerenog na mlade, uključivanje mladih u procese donošenja odluka i suočavanje s njihovim zabrinutostima, Crna Gora se može približiti članstvu u EU i stvoriti svijetlu budućnost kako za zemlju, tako i za njene mlade ljude.

Please follow and like us:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Instagram